Валентин Радев: Справяме се, няма да има прекъсвания на телефон 112

1582
Валентин Радев: Справяме се, няма да има прекъсвания на телефон 112
Снимка: БГНЕС

Правени са опити за ремонт на телефон 112, но не е имало достатъчно финансиране. Това заяви вътрешният министър Валентин Радев.

„За телефон 112 знам откакто влязох в кабинета, където има папка, на която с големи букви пише 112 и знам, че е проблем. Още оттогава знам, че е изтекла гаранцията и няма поддръжка от 2 години назад. Правени са опити, не е имало достатъчно финансиране“, каза вътрешният министър, цитиран от БГНЕС.

Служител на телефон 112: Има случаи, в които хора чакат по 5 минути за връзка

Системата на телефон 112 не локализира местоположение – не виждаме откъде ни се обаждат, дори не виждаме понякога телефонния номе...

„Има две идеи: едната е да продължим тази система, която е може би стара. Или продължаваме с тази система, която надграждаме и работим така още 2-3-4-5 години, а през това време търсим съвременна и по-нова система. Но, модерната система струва над 50 млн. лв. Доколкото знам предишният министър Румяна Бъчварова по-скоро се е вглеждала в дългосрочния план. Ние пуснахме обществена поръчка, защото не искам да попадам в ситуацията на Бъчварова голяма система за 50 млн. лв., но това да стане след няколко години. А, дотогава, ако има прозорец?“, запита Валентин Радев.

Поне два или три пъти ми звъни директорът на 112 и ми казва, че системата прекъсва за няколко минути. След 5-10 минути ми казва, че е овладян проблемът. Да, де, но от това зависи човешки живот. Затова пуснахме поръчката, за да платим за 2 години назад, да надградим системата, да платим занапред. За тази година ни трябват 5 млн. лв. Като парите са за три години, докато сумата достигне 13 млн. лв. Справяме се, няма да има прекъсвания на телефон 112. Надявам се бързо някой да спечели поръчката“, каза вътрешният министър.

Не се е изпуснал телефон 112, но имаше избори след избори в държавата, а служебния кабинет не е искал да се занимава и сега тук е горещият картоф, каза още Радев.

Actualno.com припомня, че МВР ще даде над 13 млн. лв. с ДДС за ремонт на системата за спешни повиквания – телефон 112. Разходването на бюджетните средства се налага заради дефектирала техника, което представлява заплаха за националната сигурност.

Системата на телефон 112 не работи, МВР дава над 13 млн. лв. за ремонт

МВР ще даде над 13 млн. лв. с ДДС за ремонт на системата за спешни повиквания – телефон 112. Това става ясно от обществена поръчк...

Изпълнителят на поръчката ще трябва да осигури и двугодишна поддръжка на системата. Освен обновяване на техниката и софтуера, изпълнението на заданието трябва да осигури функционалност на системата с цел достъп на хора със слухови и говорни увреждания. След нововъведенията гражданите, които имат нужда от помощ, ще могат да подават сигнали чрез таблет, смартфон или компютър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика