ВКС иска Конституционният съд да отмени преместването на делата за корупция

1833
ВКС иска Конституционният съд да отмени преместването на делата за корупция
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд поиска от Конституционния съд (КС) да обяви за противоконституционни последните промени в НПК, с които делата за корупция по високите етажи на властта и срещу магистрати преминаха от СГС в спецсъда, съобщиха от ВКС.

Според върховните съдии преместването е в противоречие с конституционните норми, недопускащи извънредни съдилища“.

Панов: Очевидно е, че механизмът на Брюксел не постига резултати у нас

Вчерашният евродоклад е стъпка към премахването на мониторинга над България, но не защото са изпълнени препоръките, а защото очевидно т...

„Извънредните съдилища не са допустими в правовите държави, каквато по Конституция е Република България, защото те се създават за обслужването на определени политически цели в разрез с разбирането за независим съд, който по дефиниция не може да обслужва такива цели“, пише в искането.

В него се сочи, че до момента подсъдността на делата в Специализирания съд се е определяла по материя (вид престъпление), а след последните промени тя вече се определя според качеството на извършителя на престъплението.

ВКС иска от Конституционният съд да обяви за противоконституционни и промените в Закона за съдебната власт, които предвиждат годишен бонус до шест работни заплати към възнаграждението, но само за магистратите в спецправосъдието, както и възможност за неограничено командироване на магистрати от други съдилища и прокуратури в спецзвената и промени в самия статут на звената.

Народните представители приеха спорните поправки на 27 октомври т. г., въпреки че ВСС и Съветът по съдебна реформа към министъра на правосъдието се обявиха против тях.

Окончателно: Специализираният съд поема делата за корупция на властимащите от 4 ноември

Президентът Румен Радев е подписал Указ за обнародването в Държавен вестник на промените в Наказателно-процесуалния кодекс. Указът е из...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com