Водещи юристи се обявиха против промените в НК за домашното насилие

2796
Водещи юристи се обявиха против промените в НК за домашното насилие
Снимка: БГНЕС

Водещи юристи се обявиха срещу широко рекламираната промяна в Наказателния кодекс (НК), внесена от Корнелия Нинова и половината от парламентарната група на БСП. Въпросното изменение беше лансирано като заместител на Истанбулската конвенция.

Със законопроекта се предлага умишлено причинената средна телесна повреда на близък роднина или съпруг от престъпление от частен характер да стане престъпление от общ характер. Сега тези престъпления се наказват само след като пострадалия сам подаде тъжба в районния съд и спечели делото. Ако поправката бъде приета, това ще означава задължителна намеса на прокурор, невъзможност после да се оттегли жалбата, както и провеждане на следствени действия.

Бисер Петков: 23 са кризисните центрове за жертви на насилие у нас, нуждата е по-голяма

В момента има 23 кризисни центрове, разположени предимно в големите градове. 18 от тях са за деца, а 5 за пълнолетни лица. Целевата гру...

В събота, 17 март, водещият специалист в областта проф. Пламен Панайотов подложи на сериозна критика всички внесени 7 законопроекта за промени в НК. НК се третира като панацея за решаване на всички социални проблеми, но това няма нищо общо с действителността, заяви професорът по наказателно право, който е и ръководител на катедрата по наказателноправни науки в Софийския университет. Той критикува и измененията, предлагани от БСП. Според него, ако двама съпрузи се сбият и си нанесат телесни повреди, тогава прокуратурата ще се намесва пряко и ще вкарва и двамата в затвора.

Проектът на БСП е критикуван и в становище на Върховния касационен съд, дадено по искане на председателя на НС. Според ВКС нищо не налага необходимостта от тази промяна. НПК и сега дава възможност на прокурор да встъпи в делата за средна телесна повреда между роднини, когато прецени. Включително има хипотези, при които прокурор служебно може да образува досъдебно производство - при безпомощност или при зависимост от извършител на престъпление. Съдиите твърдят, че когато делото се гледа по частен път, се разглежда само от съд и това гарантирана по-бързото приключване. Те смятат, че намесата на държавата трябва да е ограничена и да се дава възможност пострадалият да може да оттегля жалбата и делото да може да се прекратява.

Промяната е критикувана и от Министерството на правосъдието (МП). То твърди, че трябва комплексен подход, а не промени на парче. МП твърди, че промяната ще струва пари.

БСП предлага и по-тежко наказуем състав на осуетяване на съдебно решение или заповед за защита от домашно насилие. Тук няма забележки от ВКС, но МП нарича тази промяна неоправдана, пише в. "Сега".

На теория, българите са категорично против домашното насилие

Българите са категорично против домашното насилие и подчинена роля на жената. Също така обаче те далеч не са въодушевени от идеята за с...

Според НК телесната повреда е средна, ако е причинено трайно отслабване на зрението или слуха, трайно затрудняване на речта, на движението на крайниците, снагата или врата, на функциите на половите органи без причиняване на детеродна неспособност. Средна телесна повреда има и при счупване на челюст или избиване на зъби, без които се затруднява дъвченето или говоренето, обезобразяване на лицето или на други части от тялото, постоянно разстройство на здравето, неопасно за живота, или разстройство на здравето, временно опасно за живота, както и наранявания, които проникват в черепната, гръдната и коремната кухина.

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане по същество делото, по което трябва да реши дали Истанбулската конвенция противоречи на основния закон. За докладчик е определен съдия Анастас Анастасов, който преди беше депутат от ГЕРБ. Искането до КС е на 75 народни представители от ГЕРБ. Правителството изтегли конвенцията от парламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Времето утре - 18 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com