ВСС отхвърли искане на Лозан Панов и го обвини в популизъм

2270
ВСС отхвърли искане на Лозан Панов и го обвини в популизъм
Снимка: БГНЕС

Предложението за съкращаване на 4 незаети щата във Върховния касационен съд (ВКС) нажежи до максимум страстите в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) във вторник. След дълги дебати колегията отхвърли искането на председателя на съда Лозан Панов за съкращението. Той беше обвинен в популизъм, сиромахомилство и че противопоставя съдиите от различните нива.

Панов заподозря колегите си, че не искат да правят реформа. Каза им, че това намаляване не е "голяма драма" и намеси дори пенсионерите, на които ще бъдат дадени "40 лв. за Коледа". "Един върховен съдия получава около 6000 лв. Тези 4 бройки могат да бъдат трансформирани в 12 районни съдии или в 9 окръжни, където е необходимо. Или 9 съдии на окръжно ниво", пресметна Панов.

Панов: Очевидно е, че механизмът на Брюксел не постига резултати у нас

Вчерашният евродоклад е стъпка към премахването на мониторинга над България, но не защото са изпълнени препоръките, а защото очевидно т...

Той искаше гражданската колегия на върховния съд да бъде намалена с двама души, а наказателната и търговската - с по един. 200 върховни съдии са много за малка страна и тенденция делата да намаляват, посочи Панов.

Аргументите му бяха посрещнати на нож от членовете на колегията. "Шокирана съм от това, което чух. Направихте опит да принизите ВКС на една скъпоплатена безработица. Говорите за количество дела, но не и за качество. По този начин внесено предложението и с тази мотивация, аз ще гласувам "против", обърна се Боряна Димитрова към Панов. Той не й остана длъжен: "Очевидно защитавате тезата, че всеки иска да получава повече пари за по-малко работа."

И Красимир Шекерджиев, който също идва от върховния съд, нападна Панов. Обвини го, че решението за намаляването на щата не е съгласувано с върховните съдии и че не е вярно посоченото в мотивите, че въпросът е обсъден от пленума. "Да кажете, че ще съкратим бройки, за да ги дадем на други съдилища, е много красиво. Но няма искане да бъдат отворени в други съдилища."

"Ако се направи референдум дали да се плащат данъци, какъв ще е резултатът? Непопулярните мерки не се харесват. Това са мерки, които са навременни и необходими", заяви Панов.

ВСС не е съгласен да се дават премии на спецмагистратите със закон

Необоснована привилегия - така ВСС определи премията от 6 заплати годишно за магистратите и служителите в специализираните съд и прокур...

"Наистина ли това казвате - че само искаме пари, а не си мърдаме пръста. Вие това ли мислите?", контрира Шекерджиев.

"Когато се повтаря години наред, че се искат пари, без да осъзнаем, че трябва да направим нещо, точно това имах предвид", отговори му Панов. Това накара Даниела Марчева да го обвини в "неоправдан популизъм и сиромахомилство".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Земетресение в Девин
Земетресение в Девин

Земетресение разлюля Девин малко след 8:30 часа тази сутрин. Трусът е бил с магнитуд 3.9 по скалата на Рихтер. ОЩЕ: Земетресение от 5,7 разлюля...