Задържаните служители на ДАИ-Благоевград заработвали по 1200 евро подкупи дневно

2909
Задържаните служители на ДАИ-Благоевград заработвали по 1200 евро подкупи дневно
Снимка: БГНЕС

Задържаните преди ден от ГДБОП служители на ДАИ-Благоевград са организирали схема за изнудване на транспортни фирми, от която на ден са заработвали подкупи за общо около 1200 евро.

Това обявиха от ръководството на спецпрокуратурата, уточнявайки, че от първоначално арестуваните около 30 души засега с обвинения са десетима автоконтрольори.

Спецпрокуратурата влезе в ДАИ-Благоевград, над 10 души са задържани (СНИМКИ)

Над 10 души са задържани при акция на Специализираната прокуратура, Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и поли...

Схемата била проста – транспортни фирми са изнудвани да плащат между 300 и 600 евро рекет, за да не им се наложат санкции за големи нарушения. Вместо това инспекторите отчитали дейност, като вписвали дребни нарушения, някои дори подправяли.

Екипите от по двама души се формирали на случаен принцип, а парите се разделяли в края на работния ден. Изнудваните транспортни фирми получавали известия, че ще бъдат проверени. В документацията трябвало да сложат парите за подкупа и да я върнат.

Голяма част от фирмите са собственост на чужденци, а делата им се управлявали от благоевградски счетоводители. Именно те движели предаването на подкупите. Сред задържаните е и мъжът на прокурорка от Специализираното звено. Няма данни за покровителстване.

"Факт е, че ние нямаме данни тя да е знаела какво прави той. Факт е, че не е изтекла информация и нещата са се случили, означава, че в тази прокуратура работят хора, които са правилните хора за това място", разясни Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура, цитиран от bTV.

Корупцията в ДАИ - заради ниско платени инспектори и административен хаос

Генезисът на корупцията в ДАИ - ниско платени инспектори и заложената административна уредба. Около тази теза се обединиха експерти по ...

Началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов отбеляза, че са използвани СРС-та за разкриването на извършителите. Схемата е засечена през месец ноември, но не е ясно колко дълго е действала. Засегнати са повече от 30 фирми на територията на Благоевград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com