Законът за хората с увреждания е по-добър от всичко досега, смята Манолов

1791
Законът за хората с увреждания е по-добър от всичко досега, смята Манолов
Снимка: БГНЕС

Законът за хората с увреждания е по-добър от всичко, което сме имали досега, смята президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

По думите му законът може да бъде критикуван, но е можел и да бъде по-лош, освен това се прави в ненормална среда, тъй като се включват хора, които нищо не разбират от темата.

"Произведе се един не лош резултат, авторите се съгласиха, че далеч не е перфектен, но трябва да се види как ще сработи, той е по-добър от всичко, което имахме досега, защото е базиран на други предпоставки и ще има повече пари в него", каза Манолов пред bTV.

Той се обяви против квотните принципи за хора с увреждания и ги нарече "зле прикрито лицемерие".

"Ако работодателят има 50 работника, трябва да назначи двама души с увреждания. След това започва дебатът защо за големите предприятия процентът бил 2. Първо трябваше да видим колко са предприятията над 50 човека, с какво се занимават, дали са в състояние да назначат хора с увреждания. Затова говоря, че този подход е лицемерен”, заяви президентът на КП „Подкрепа”.

Майките на деца с увреждания: Бойко Борисов е виновен

Виновен е Бойко Борисов. Разчитат, че идва зима и ще се откажем, но няма. Това заявиха гневни майки на деца с увреждания, обединени под...

В закона е написано, че който не може да направи това, може да направи някакви алтернативни неща, без да е упоменато какви са тези алтернативни неща, допълни той.

„Струва ми се, че този подход не решава проблемите на никого. При мен имам 4-5 такива човека, без никой да ме е карал. Не съм ги събирал затова че съм синдикат, правил съм го по други причини. Който иска да го направи, може да го направи, искам да кажа.

"Не харесах в този закон, че отново търсим възможност как да считаме, че сме решили един проблем като дадем на хората едни пари. Не всичко е пари, раздаването на пари на калпак не решава никакви проблеми и създава у хората усещането да искат още повече”, коментира още синдикалистът.

По думите му далеч по-разумно е било да се потърси възможност за социализация на хората с увреждания, създаване на центрове, които са ориентирани към техните увреждания и те да се чувстват повече като другите.

Нощният труд

Върнаха за преработка законопроекта за хората с увреждания

Всеобщото несъгласие убеди социалния министър Бисер Петков да изтегли за корекция законопроекта за хората с увреждания, който иначе беш...

Според председателя на синдиката нощният труд е чудовищно вреден за хората, разболява ги, разбиват семействата си, 6 години по-рано остаряват.

„Нощният труд от 2007 г. насам се доплаща 25 стотинки на час, т.е. ако работите 8 часа получавате 2 лв. България е страната, в която се полага най-много нощен труд в ЕС, практически без каквито и да било ограничения. Това е нещо, което непременно трябва да спре и трябва да започне да се заплаща справедливо”.

Предлагаме нощният труд да се заплаща в процент от заплатата, която получава човекът, и да се ограничи размерът за неговото полагане, категоричен беше синдикалистът.

По думите му 400 000 българи полагат системно нощен труд.

Пенсии и осигуровки

Основното предизвикателство пред работещите в България - заплащането и условията на труд

Основното предизвикателство пред работещите в България са заплащането и условията на труд. Това каза инж. Димитър Манолов, президент на...

Относно актуализацията на максималните пенсии, Манолов каза, че това ще се случи от 1 юли. Има и предложение това да стане от 1 април. Ако се случи, тези 5% от 1 юли преместени към 1 април стават 7 процента и нещо, поясни председателят на синдиката.

„Увеличи се максималният осигурителен доход, но никой не говори за това колко се увеличи минималният осигурителен доход на земеделските стопани и тютюнопроизводителите. Той сега отива на нивото на минималната работна заплата, така че тези хора поне да могат да допринесат за минималната пенсия, която някой ден биха получили.

Осигурителният доход е този, върху който за в бъдеще се изчисляват пенсиите.

Той е основа и за осигурителните плащания – болничните се изплащат на база осигурителния доход, не на заплатата, която се получава”.

Хората са доста нервни, най-вероятно защото всички сме болни от политика и живеем в отвратително политизирана среда и понеже не обичаме да носим персонална отговорност, за нас е хубаво някой друг да е виновен, заяви Манолов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com