Зам.-председателят на КФН Ралица Агайн подаде оставка*

8582
Зам.-председателят на КФН Ралица Агайн подаде оставка*
Снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн последва настоятелния призив на властта и подаде оставка. * В 15:40 часа парламентът прие оставката, като трима депутати бяха против, а трима се въздържаха. Причината е неспособността на институцията да защити потребителите на фалиралия кипърски застраховател с офиси у нас "Олимпик".

Агайн обяви решението си пред журналисти в кулоарите на парламента. Тя заяви, че има "емоционален ангажимент" да подаде оставка, но смята, че е изпълнила професионалните си задължения. Не отговори на въпрос дали само един човек носи отговорност за скандала с "Олимпик".

Правителството не можело да уволни Агайн от КФН, иска доброволно да се махне

Ще настояваме г-жа Ралица Агайн да поеме отговорност и да подаде доброволно оставка, тъй като не е предвиден законов механизъм правител...

"По закон всички правомощия на Комисията са спазени", каза отново Агайн. Попитана защо КФН не е оповестила по-рано случващото се, тя намекна, че това е трябвало да направи председателят.

"Сумата по прекратените полици, която трябва да бъде възстановена, е 9,3 млн. лева. Средствата са подсигурени от Гаранционния фонд. Въпросът е уреден от кипърското законодателство, където е обявено, че при случай на несъстоятелност обезщетенията се поемат от кипърския фонд. Нашият и кипърският фонд са подписали една многостранна конвенция, съгласно която обезщетенията по застраховката се изплащат като за местните клиенти българският фонд ще посредничи, ще ги обслужи, така че да не се затрудняват. Нашият Гаранционен фонд ще бъде първа линия на разплащане и на контакт с клиентите. Съгласно многостранното споразумение после платените от него пари няма да останат за негова сметка, а ще си ги търси от Кипър", допълни Агайн.

По думите ѝ за тези, които са си платили до края на годината, нито системата за гаранционните фондове, нито българското, нито кипърското законодателство предвижда някаква компенсация. Нито един обезпечителен фонд и в ЕС не предвижда да се покрива тази загуба. За тези хора не е осигурена система за гаранция и при всички положения те ще могат да си получат парите в процеса на ликвидация, когато тя се осъществи и ако има пари там, обясни Агайн.

Помолена да коментира твърдения, че "Олимпик" е предлагала значително по-ниски застраховки от останалите фирми у нас и това би трябвало да я направило подозрителна, Агайн заяви, че средната застраховка на компанията е била всъщност по-висока от средната на нашия пазар. "Твърденията за по-ниски застраховки може и да са верни в някои сегменти, но не във всички", уточни тя.

Зам.-шефът на КФН Ралица Агайн се отказа от свръхправомощия

Ралица Агайн се отказа от свръхправомощия като зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), предвидени в новия Кодекс за зас...

Ралица Агайн каза още, че кипърският регулатор е изразявал опасения относно две сделки на "Олимпик" в чужбина - една в Бразилия и една в Испания. Там "Олимпик" е купила други компании за стотици милиони и така на практика е останала без пари.

"Нямаме индикации, че "Олимпик" е негласно свързана с друг застраховател в България", коментира Агайн още едно от появилите се твърдения.

Малко по-късно председателят на парламента Цвета Караянчева потвърди, че Агайн е подала заявление за освобождаване от поста.

Припомняме, че вчера финансовият министър Владислав Горанов призова Ралица Агайн доброволно да подаде оставка, тъй като не е предвиден законов механизъм правителството да я освободи.

Какво и как ще се плаща за фалита на "Олимпик" - първо трябва съдебно решение в Кипър

Всеки, на когото фалиралата застрахователна компания "Олимпик" дължи пари, трябва да подаде заявление по специален формуляр. Това ще ст...

Съгласно Закона за Комисията за финансов надзор мандатът на зам.-председателите на КФН се прекратява в случай на оставка, при фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си повече от шест месеца и случаите, в които съответният член на КФН на тази позиция се окаже в конфликт на интереси или с присъда. Съставът на КФН се одобрява от парламента, по предложение на председателя на комисията - в момента това е Карина Караиванова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com