Заместник-председателите на СГС подадоха оставки

3136
Заместник-председателите на СГС подадоха оставки
Снимка: БГНЕС

Всичките трима зам.-председатели на Софийския градски съд Даниела Борисова, Десислава Попколева и Албена Ботева са подали оставки.

Оттеглянето им от постовете идва дни, след като новият председател на съда Алексей Трифонов встъпи в длъжност. Оставките са депозирани във Висшия съдебен съвет (ВСС). Съдийската колегия обаче отказа да ги разгледа на заседанието си. Съдебните кадровици решиха да отложат решението си, за да не се "обезкърви" съдът.

Дават на ВАС избора на шеф на Софийски градски съд

Класираният на второ място за председател на Софийския градски съд (СГС) Евгени Георгиев ще поиска отмяна на избора, съобщи БНР. Георг...

Попколева беше и.д. шеф на СГС от над една година, почти веднага, след като Калоян Топалов подаде оставка през октомври 2017 г. Тя е ръководител на Гражданското отделение – въззивни състави. Даниела Борисова пък ръководи Наказателното отделение и разглежда искания по Закона за специалните разузнавателните средства.

Албена Ботева е шеф на Гражданското отделение.

И трите оставки са депозирани във Висшия съдебен съвет и бяха предложени за включване като допълнителни точки в днешния дневен ред на Съдийската колегия. Но няма да бъдат разгледани днес. Мнозинството от колегията реши да отложи решаването на този въпрос. Драгомир Кояджиков призова колегите си да не обезкървяват СГС, както и да дадат шанс на новия председател Алексей Трифонов да формира свой екип, пише lex.bg

При гласуването четирима кадровици искаха оставките да бъдат обсъдени днес, а седем бяха против. Така решението на колегията по тях се отлага във времето.

Евгени Георгиев е предложен за председател на СГС

Общото събрание на СГС реши да предложи на Съдийската колегия на ВСС да назначи съдия Евгени Георгиев за председател на Софийски градск...

Припомняме, че новоизбраният председател на СГС Алексей Трифонов официално встъпи в длъжност на 12 февруари сутринта. Досегашният и.д. председател Десислава Попколева и зам.- председателите Даниела Борисова и Албена Ботева са пожелали успех на Трифонов. Той беше избран на поста на 27 ноември м.г. от Съдийската колегия на ВСС.

На 30 ноември 2018 година класираният на второ място за председател на Софийския градски съд (СГС) Евгени Георгиев поиска отмяна на избора, съобщи БНР. Георгиев поиска от Върховния административен съд да отмени решението на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. С решението на ВСС беше избран Алексей Трифонов. Припомняме, това е вторият конкурс, в който участва Георгиев. На предишния той бе единствен кандидат, но не му стигна подкрепа, за да бъде избран.

Според Георгиев двама от съдебните кадровици са били предубедени при гласуването - единият е изнесъл невярна информация за негови акции във фалиралата КТБ, а вторият е убеждавал конкурента му да участва в конкурса. Съдия Евгени Георгиев коментира, че при гласуването във вторник Съдийската колегия не е отчела волята на мнозинството съдии в Софийския градски съд, които са го подкрепили. "Много от членовете на ВСС - всички, които гласуваха за мен и една част, които гласуваха за другия кандидат, неколкократно са заявявали, че принципът на съдийското самоуправление е особено важен. При равни кандидатури трябва да се предпочете тази, която е съобразена с принципа на съдийското самоуправление", каза Георгиев. Според него в случая кандидатурите са били наистина равни като компетентност като познаване на работата на съда, и като професионален опит. Няма основание те да отидат в изключението и да не се съобразят с принципа за съдийско самоуправление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com