Започна плащането на компенсации за умъртвени животни

2450
Започна плащането на компенсации за умъртвени животни
Снимка: iStock/Guliver

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е започнала изплащането на обезщетенията на фермерите, чиито овце и кози бяха евтаназирани заради огнищата на чума по дребните преживни животни в селата Воден и Кости.

Преведени са 304 817 лв.

МВР ще контролира границата за ограничаване на чумата

Спешни мерки за ограничаване на заразата сред животните предприема МВР в няколко региона на Югоизточна България. Сред мерките е и стрик...

В съответствие с нормативната уредба, обезщетението е изчислено на килограм тегло, но не по-малко от 190 лв. за една коза или овца. За животните под селекционен контрол стойността е не по-малко от 250 лв. на животно.

В село Кости са преведени обезщетения за 474 животни в 6 ферми, а във Воден - 1056 животни в 20 ферми.

Парите на регистрираните земеделски производители ще бъдат налични по банковите им сметки най-късно утре - на 17 юли. На същата дата останалите стопани ще могат да получат компенсациите си в брой в кметствата на населените места.

Предстои разплащането по протоколите за евтаназираните животни от останалите засегнати населени места от община Болярово.

И Радев пита защо се избиват овце и кози, пак хвърли съмнение за граничната ограда

След като куп политически партии взеха отношение по казуса с африканската чума по дребните преживни животни в Ямболско, дойде ред и на ...

Междувременно стана ясно, че председателят на парламента Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на председателския съвет на Народното събрание за утре (17 юли) в 9 часа.

На заседанието ръководствата на всички парламентарни групи ще бъдат информирани във връзка със случаите на чума по животните в страната. Заседанието се свиква по молба на Оперативния щаб, който координира борбата с чумата по животните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com