Защо се стигна до саморазправата с депутати в Македония

3666
Защо се стигна до саморазправата с депутати в Македония
Снимка: Getty Images/Guliver

Македонският парламент преживя един от най-драматичните си дни в историята. Стотици протестиращи влязоха в Народното събрание в четвъртък и нападнаха депутати, включително и лидера на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Зоран Заев. Ранени са четирима депутати от СДСМ, а десетки души са пострадали. Има информация и за тежко ранен, с опасност за живота албански депутат, но тя е абсолютно неофициална.

Влизането в Народното събрание в Скопие стана минути след като депутатите от СДСМ и народните представители от албанските партии избраха Талат Джафери (бел. ред. - от Демократическия съюз за интеграция на Али Ахмети) за председател на македонския парламент. Изборът стана след като председателстващият заседанието Трайко Веляновски вече бе прекратил заседанието, но в пленарната зала останаха депутатите от СДСМ и тези от албанските формации. Въпреки това за Джафери не гласуваха депутатите от две албански партии - Движението "Беса" и ДПА. Джафери получи 61 гласа в 120 местния парламент. СДСМ има 49 депутати, а партията на Али Ахмети ДСИ – 10, Албанският алианс е с едва трима народни представители.

В същото време депутатите от ВМРО-ДПМНЕ скандираха "Това е държавен преврат", пише БГНЕС.

Джафери положи клетва и веднага се обърна на албански език към народните представители. След като депутатите от ВМРО-ДПМНЕ изпяха македонския химн, депутатът от "Беса" Зекирия Ибраими поиска да бъде изпълнен и албанския химн. След това всички етнически албански депутати започнаха да пеят албанския химн.

Малко по-късно в парламента влязоха и първите протестиращи от Гражданското сдружение "За единна Македония", които от края на месец февруари демонстрират и искат провеждане на нови предсрочни парламентарни избори. Депутатите от новото парламентарно мнозинство известно време бяха заключени в зала за пресконференции, заедно с група журналисти, но протестиращите успяха да влязат там. Зоран Заев и депутатите от неговата парламентарна група Дамян Манчевски, Максим Димитриевски, Оливер Спасовски и Петре Шилегов бяха бити от протестиращите. Самият Заев бе с разкървавена глава. Малко след 21:00 часа специални части се опитаха да влязат в залата, но бяха блокирани от протестиращите.

Македонският президент Георге Иванов призова политическите лидери в страната на консултации за намиране на изход от политическата криза. В специално обръщение към нацията президентът призова за разум. "Призовавам лидерите на парламентарните групи утре да дойдат на консултации при мен и на лидерска среща да обсъдим ситуацията, както и всички възможности за успокояване на ситуацията и намиране на изход от кризата. Никой отвън няма да ни реши проблемите, ако ние самите не ги решим, съгласно държавните интереси на Република Македония", каза още Иванов.

В Македония протестиращи щурмуваха парламента и пребиха Зоран Заев (Видео)

Гражданите, които протестират в Скопие срещу "Албанската платформа", щурмуваха и влязоха тази вечер в македонския парламент. Те пребиха...

Вчера (27 април) СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ си отправиха поредните тежки обвинения. Зоран Заев предупреди партията на Груевски, че "парламентарното мнозинство ще избере председател на Народното събрание". От ВМРО-ДПМНЕ отговориха, че "амнистираният престъпник Заев се опитва да извърши държавен преврат и да създаде паралелни структури, защото е изнудван от чужденци и от наркобосове".

Гражданското сдружение "За единна Македония" публикува декларация с призив "всички граждани от всички краища на Република Македония да се съберат пред сградата на парламента в Скопие". Истинският стопанин на Република Македония е народът, се казва в призива. Декларацията бе публикувана минути след като протестиращите влязоха в сградата на Народното събрание.

ВМРО-ДПМНЕ с демократични средства ще се противопостави на антидържавните действия от страна на Социалдемократическия съюз (СДСМ). Ще използваме всички правни и политически средства. Това написа във Facebook лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски по повод днешните инциденти в македонския парламент. "Насилието не е решение. Необходимо е да се стигне до успокояване на страстите. Призовавам за успокояване. Народът не трябва да се подава на провокациите на СДСМ и на тези, които искат да вкарат страната в още по-голяма криза, за да изпълнят техния сценарий", написа още Груевски.

По-късно вечерта полицията успя да овладее улиците и да разпръсне протестиращите.

Oтговарящата за дипломацията и външните връзки на ЕС Федерика Могерини и Хан излязоха със съвместна декларация. В публикуваното на сайта на външнополитическата служба на европейската администрация заявление се казва: "По най-решителен начин осъждаме продължаващите досега атаки срещу членове на парламента в Скопие. Актове на насилие в парламента са абсолютно неприемливи и призоваваме към спокойствие и сдържаност. МВР и полицията са длъжни да осигурят безопасността на парламента и неговите членове".

Македонският президент няма да даде мандат без отказ от "Албанската платформа"

Докато не бъдат отстранени правната и политическа пречка, не мога да предоставят мандата за съставяне на правителството, заяви македо...

Предистория

Протестите в Република Македония заради т.нар. албанска платформа започнаха в края на месец февруари. Те се провеждат всяка вечер след 17:00 часа местно време в десетки градове на страната. На няколко пъти в Скопие се събираха десетки хиляди души. По-големи протести има, когато в Скопие пристигат европейски политици, които се опитват да посредничат в преговорите за изход от политическата криза.

Албанският премиер Еди Рама участва лично в изработването на т.нар. "Албанска платформа", която бе подписана от три албански формации от Македония - ДСИ, "Беса" и Албанския алианс на 7-ми януари. "Албанската платформа" предвижда промяна на македонската конституция, държавните символи и превръщането на албанския в официален език в страната.

Поради отказа на лидера на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ Зоран Заев публично да осъди и да се разграничи от този документ, президентът Георге Иванов отказва да му връчи мандат за съставяне на правителство. СДСМ получи подкрепата на албанските партии в новия парламент.

Новият парламент беше избран по време на предсрочните парламентарни избори на 11-ти декември миналата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com