Защо умира Олег Сенцов?

8738
Защо умира Олег Сенцов?
Снимка: Facebook

На 14 май украинският режисьор Олег Сенцов започна гладна стачка. Той е осъден на 20 години затвор за подготовка на атентати и подпалването на вратата на офиса на „Единна Русия” в Крим. Сенцов не признава вината си и иска да бъдат освободени всички украински политически затворници, намиращи се в руските затвори. В защита на Сенцов се обявиха редица културни представители, както в Русия, така и по света.

Олег Сенцов е роден в Симферпол през 1976 година, баща е на две деца, активист от Автомайдана. Не е уличен в нито едно насилствено действие.

The Washington Post: Путин се страхува от едно нещо: накарайте го да вярва, че то ще се случи

Майкъл Морел, разузнавач от кариерата, служил като заместник-директор на ЦРУ от 2010 до 2013 година, пише в материал за електронното из...

През пролетта на 2014 година е арестуван от руското ФСБ. Обвинен е в тероризъм и през август 2015 година получава наказание от 20 години лишаване от свобода, което трябва да излежи в колония със строг режим.

На Сенцов се приписват престъпления, извършени от други – Алексей Чирний и Генадий Афанасиев, пише Meduza.io. Режисьорът е обявен за организатор, без да се представени никакви доказателства. Единствените доказателства са показанията на Афанасиев и Чирни, като първият се оказва от показанията си, заявяайки, че са получени след мъчения.

От задържането си до днес Сенцов отрича вината си. При обиска у него не е открито нищо компрометиращо. Обмяната на Сенцов срещу руснаци, лежащи в украински затвори, руските власти не считат за възможна, защото признават Сенцов за руски гражданин. При ареста си през 2014 година той не успява да се откаже от руското си гражданство и го получава „автоматично”.

В защита на Сенцов се обявиха личности, като: Вим Вендерс, Кейт Бланшет, Джони Деп, Анджей Вайда, Никита Михалков, Александър Сокуров, Андрей Звягинцев и други.

"Гладуването на Олег Сенцов е важно за всички руснаци, дори и за онези, които не знаят за него. Човек, който не е навредил никому и чиято вина не е доказана, може да умре", казва кинокритикът Антон Долин.

За домашното насилие в Русия - с познато звучене и на български

Три сестри убиха баща си, 14-годишно момиче умря от глад, баща уби децата си... Съседите разказват постфактум, че са чували заплахите н...

Братовчедката на Сенцов Наталия Каплан нарече състоянието му „катастрофично зле”. "Всичко не е просто зле, всичко е катастрофично зле. Чрез адвоката си Олег ми изпрати писмо, той почти не става. Написа ми, че краят е близко, но не става въпрос за освобождаването му".

По думите ѝ Сенцов ѝ предал, че се намира в информационен вакуум и не получава писма. Той пита дали все още някой се интересува от гладната стачка.

Европейският съд по правата на човека настоява за превеждането на Сенцов в болница. Олег отказал, мисли, че няма да издържи, а в болницата в колонията, където вече е бил, с него се отнасяли по-лошо, отколкото в затвора.

По думите на адвоката на Сенцов Дмитрий Динзе състоянието на режисьора се е влошило: Пулсът му е 40, хемоглобинът му е много нисък и има анемия.

На 13 юли майката на Сенцов помоли руския президент Владимир Путин да помилва сина ѝ. Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че молбата ще бъде разгледана, но не може да каже дали тя ще доведе до някакви действия.

С 10 дни закъснение САЩ официално обявиха, че не признават анексията на Крим

Американското правителство заяви, че не приема руската анексия на Крим. Това стана с изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпео...

По време на стачката руският представител по защита правата на човека направи няколко скандални изказвания във връзка с гладната стачка на Сенцов. На 32-ия ден от гладуването на Сенцов Татяна Москалкова заяви, че той дори е качил два килограма. Някоко дни по-късно Москалова определи гладуването на Сенцов, като „лечебно”. На 46-ия ден Татяна Москалкова обяви, че Олег Сенцов се чувства по-добре и че няма опасност за живота му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск - Краматорск

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари