Здравната комисия подкрепи предсрочното прекратяване мандата на проф. Камен Плочев

1493
Здравната комисия подкрепи предсрочното прекратяване мандата на проф. Камен Плочев
Снимка: БГНЕС

Парламентарната здравна комисия подкрепи предсрочното отстраняване на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев. 11 от членовете на комисията гласуваха „За“, а 7 бяха „Против“, предаде агенция "Фокус".

Комисията по здравеопазване заседава извънредно днес с една единствена точка, която беше за обсъждане на постъпило в Комисията писмо на 12 юни 2018 г. от председателя на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса в изпълнение на решение на Надзорния съвет на НЗОК от 8 юни 2018 г.

НЗОК прехвърля на парламента решението за освобождаването на Плочев

Парламентът да реши дали управителят на Здравната каса проф. Камен Плочев да бъде освободен. Това е обсъдил Надзорният съвет на Фонда н...

По закон предсрочно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК става с решение на Народното събрание като един от текстовете, за да стане това, е и обективна невъзможност да изпълнява задълженията си като управител за срок, по-дълъг от три месеца.

Припомняме, че в края на май Камен Плочев поиска да се оттегли от поста си, като се позова на член в Закона за здравето, според който ако три месеца не може да изпълнява задълженията си поради заболяване, може да подаде оставката си и да напусне. Миналата седмица Надзорният съвет на Касата реши да изпрати писмото на Плочев до парламента и да остави на народните представители да решат дали той да бъде освободен. 

Народните представители избраха проф. д-р Камен Плочев за управител на НЗОК през юли 2017 г. 205 депутати гласуваха „за“, а 1 се въздържа. Проф. Плочев беше единственият кандидат за поста. Кандидатурата му беше предложена от ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Изборът му се случи след като през юни 2017 г. предишният управител на НЗОК д-р Глинка Комитов депозира в деловодството на Народното събрание оставката си, без да посочи мотивите си. През февруари 2018 година проф. Камен Плочев заяви, че му е била отправена заплаха да подаде оставка. „Кой ми е поставил заплахата и кой му е казал да ми я каже, позволете ми да го спестя“, коментира тогава проф. Плочев. Малко по-късно той излезе в болничен.

Проф. Плочев има 38 години професионален опит в системата на здравеопазването, част от които в сферата на управлението. Той е завършил висшето си образование в Медицинска академия - София. Има присъдена научна степен "Доктор на науките" по научна специалност "Инфекциозни болести" от ВМА, а през 2012 г. му е присъдена академична длъжност "Професор". Има следдипломна квалификация по "Здравен мениджмънт". Владее английски и руски език.

Камен Плочев не е подавал оставка като управител на НЗОК

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Камен Плочев е информирал Надзорния съвет, че заради продължително заболява...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика