Здравни работници оставили болна жена на стълбите на кметството

1588
Здравни работници оставили болна жена на стълбите на кметството
Снимка: Actualno.com

Здравни работници изоставили болна жена на стълбите на кметството във врачанското село Добролево, твърди кметът на населеното място Илиян Буковски пред Дарик. Той обясни, че 34-годишната жена има психично заболяване. От Центъра за психично здраве–Враца, където пациентката е била настанена, обясниха, че състоянието ѝ не било толкова тежко и пред кметството имало кой да я посрещне. Кметът на селото обаче твърди, че лелята на жената е пристигнала чак след като той ѝ се е обадил, защото е разбрал, че жената е оставена сама на стълбите от двамата здравни работници, които я придружавали.

Вчера следобед пред кметството в село Добролево спира бус, от който двама души изнасят болна жена и я оставят на стълбите. Хората от селото я познават и знаят, че има психично заболяване и често лежи в лечебно заведение във Враца. Управителката на Център за психично здраве в областния град д-р Надя Иванова разказа, че 34-годишната жена е оставена от здравните работници на свой роднина. "Оставили сме я, след като някой я е прибрал. Ако никой не я беше прибрал, щяхме да я докараме обратно. Един пациент е изписан и след като се изпише от лечебното заведение, като се дехоспитализира, си отива вкъщи. Този пациент няма настойници, не е поставен под запрещение, той не е лишен от граждански права. В момента, в който той пожелае да си отиде, ние не можем да нарушим правата му и сме длъжни да го пуснем. Тя отдавна има желание да си ходи, но близките ѝ в продължение на 15 дни не ни вдигат телефона", каза Иванова.

Хаос в болницата в "Овча купел": Пациенти чакат с часове, въртят се схеми, директорът - заплашен от арест

От 3 до 5 години затвор грозят д-р Антон Живков, новоназначеният директор на Националната специализирана болница за физикална терапия и...

Кметът на селото Илиян Буковски обаче твърди друго. По негови думи жената е оставена на стълбите сама и никой близък не я е чакал, тъй като роднините и не искат да я гледат. "На мен ми се обадиха жителите, които са останали разочаровани от отношението на лицата. Мъж и жена са я докарали и оставили на стълбите. Питат ги "Какво искате?", а те: "Изписана е, за нас вече е здрава и кметът да вземе мерки", твърди Буковски.

Буковски разказва, че от Центъра са опитали да изпратят жената с автобус, но тъй като буйствала им се е наложило да я докарат лично. В крайна сметка я прибира нейната леля, но само защото кметът и се е обадил и ѝ е казал, че 34-годишната жена е изоставена на стълбите и няма къде да отиде. Според д-р Иванова нарушения на правилата няма, а болната жена не е в чак толкова тежко състояние. "Твърдя, че в случая сме направили повече отколкото въобще се очаква от нас да направим за пациент, който е лекуван и изписан от болница. Не е влошено здравословното ѝ състояние, след като сме я изписали и което е в нашата компетентност ние сме го направили", каза д-р Иванова.

Директорът на Дирекция "Социално подпомагане"-Враца Мария Търнавска обаче твърди, че оставената жена има нужда от помощ и грижи и не би могла да се справя сама. Търнавска казва, че жената не е адекватна, а колегите ѝ в Бяла Слатина не са получили сигнал от Центъра за психично здраве, че съществува човек без близки и роднини, които да поемат отглеждането му и не е търсено съдействие за настаняване на този човек в каквато и да е услуга.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com