Здравният министър: При спазване на мерките очакваме до 30% по-ниска заболеваемост

4391
Здравният министър: При спазване на мерките очакваме до 30% по-ниска заболеваемост
Снимка: МЗ

„С областните управители на Търговище, Шумен, Варна и зам.-областния на Разград обсъдихме разпространението на COVID-19 в региона, като основната задача беше да видим къде областите трябва да си сътрудничат“. Това заяви министърът на здравеопазването професор Костадин Ангелов на брифинг в Търговище. Той съобщи, че Министерството на здравеопазването ще финансира разкриването на лаборатории за изследване с PCR тестове в МБАЛ - Търговище и в МБАЛ - Шумен.

По-рано през деня министърът беше в областната болница в Търговище, където на място се запозна със създадената организация. След това проведе работна среща в регионалната здравна инспекция (РЗи) и участва в заседание на Областния кризисен щаб (ОКЩ). „От всичко, което видях на място и поисках като информация, мога да заявя, че организацията в областта е на ниво и няма място за притеснения“, посочи професор Ангелов пред журналисти.

В Сърбия маските вече са задължителни навсякъде

Носенето на маски в Сърбия вече е задължително навсякъде извън дома. Въведени са и други ограничителни мерки срещу разпространението на...

От началото на пандемията общият брой на случаите на COVID-19 в областта е 469. Активни са 302. Хоспитализираните пациенти са 79, а карантинирани са 385 граждани. Болничните легла в областта са 94. От тях заети са 79. В МБАЛ - Търговище има 10 легла за пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи, и 55 легла за консервативно лечение – 42 във Второ вътрешно отделение, както и 13 в Инфекциозно отделение. Хоспитализирани са 49 лица. При необходимост могат да бъдат разкрити още общо 58 легла – 10 на територията на Клиниката по урология, чиято дейност ще се измести в Клиниката по хирургия и още толкова в Отделението по кожни болести, като дейността му ще бъде преместена в Очно отделение. В Първо вътрешно отделение могат да бъдат разкрити 28 легла, а на територията на детско психиатрично отделение – 10. По още 10 легла могат да бъдат разкрити и в болниците в Омуртаг и Попово.

В област Търговище с доказана коронавирусна инфекция в момента са 28 медицински служители. „Областта разполага с консумативи, дезинфектанти и лични предпазни средства. Ако се налага, нуждите на лечебните заведения ще бъдат обезпечени от Националния логистичен щаб. Няма недостиг и на легла и медицински персонал“, беше категоричен професор Ангелов. В областта 27 учители са с коронавирусна инфекция. В лечебни заведения са двама, на домашно лечение - 24, един е починал. Положителни за COVID-19 са 12 ученици, като всички са без симптоми. 295 са карантинирани.

„Благодаря на всички, които спазват мерките и апелирам да не подценяваме епидемията. Трябва да свикнем да живеем с болестта и с мерките. Трябва да бъдем разумни, отговорни и дисциплинирани – да носим маски на закрито и да спазваме дистанция. Въпрос на разум е! Не си носете маските като украшение. Те помагат! Ако се спазват всички ограничения, очакваме с 30% по-ниска заболяемост", коментира здравният министър в заключение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване