Бахамите - там, където мечтите стават реалност

124706
Бахамите - там, където мечтите стават реалност
Снимка: iStock/Guliver

Бахамските острови са разположени в Карибския регион и са открити от Христофор Колумб през 1492г. Те са съставени от 700 острова, а целият архипелаг представлява един екологичен оазис наброяващ 2000 острова и рифове и се слави с най-чистата вода на планетата. Можеш да видиш толкова ясно краката си във водата, колкото ясно се наблюдава третият по големина в света бариерен риф. Най-приятното време тук е между септември и май с температури между 21-24 градуса. През останалата част от годината те са около и малко над 30 градуса. Нощно време горещината намалява с 5-7 градуса, а морската вода варира от 23 градуса през февруари до 29 през август.

Гостите на Бахамите имат на разположение голямо разнообразие от занимания. Това божествено кътче се слави с отличните си плажове. Не е изненада фактът, че хората от цял свят идват тук, за да потопят крака в километричните снежно бели и на места розови пясъци. Дори ходенето на плаж тук е сбъдната мечта.

Едва ли има по-хубаво пътуване от това, което те води в рая. Когато плаваш в тези води рибите са по-цветни, кораловите рифове са по-ясни, а водата още по-чиста. Състезанията с моторници тук са едно вълнуващо приключение. Във водите плават както малки лодки, така и луксозни яхти. Островът Сан Салвадор например е заобиколен от защитени рифове и е място, където можеш да хвърлиш котва и да се насладиш на разнообразието от плажове и лагуни. Който няма собствен плавателен съд и иска да се наслади на всичко това, може да наеме такъв, като в цените има и отстъпки.

Несравнимата видимост във водата комбинирана с широкия спектър от сини и  буйни коралови рифове превръщат Бахамите в една от най-желаните дестинации за гмуркане с шнорхел и семеен дайвинг. Разнообразието от морски обитатели е огромно – от корали, през пасажи от змиорки и акули. Тук може да се предприеме гмуркане в пещери, както и хранене на рибите.

Любителите на риболова могат да задоволят своите капризи в тези води. Океанът е дом на хищници като риба тон, риба меч и акули. За рибарите няма по-голямо предизвикателство от това да се изправят срещу една от тези риби, която може да тежи пет или повече пъти от тях самите. Бахамите са известни със състезанията си по риболов. Рекордни улови се постигат всяка година, като рибари от целия свят впрягат макарите си за спечелване на голямата награда.

Всеки ден тук е толкова ясен, колкото и водата. Метеорологичните условия са перфектни за частни панорамни полети. На много места има летища, където може безопасно да се приземят малките самолети. Само трябва да се планира полетът. Туристите могат да се насладят на приказните рифове и уникални цветове на водата от птичи поглед.

Най-специалният ден в живота на всеки човек среща перфектните условия за провеждането му – сапфирено синьо небе, тюркоазено зелени води и снежно бели и розови пясъчни ивици. С наличието на безбройни плажове, рифове, църкви, ботанически градини и други локации може да се планира най-прекрасният сватбен ден. Предлагат се сватбени пакети от много туристически агенции.

Кухнята на Бахамите може да се окаже, че не е по вкуса на всеки. Тук се предлагат предимно местни специалитети, но в по-големите ресторанти са на разположение и интернационални готвачи. Супата например е комбинация от странни вкусове. Тук готвачите я приготвят с целина, лук, домати и набор от овкусители, които включват сос за печено или уорчестър, мащерка, шери, малко тъмен ром и сок от лайм. Естествено рибата и морските дарове са част от много от ястията тук. Любима храна на местните са мекотелите. Те се приготвят по различни начини – задушени, пържени или в добавка към салати, където обаче те са само мариновани в сос от лютив пипер. Задушената риба е друго обичано ястие на Бахамите, като тя се приготвя в комбинация с подправки, домати, целина и лук. Много от местните десерти се правят с кокос, като той се съдържа във всичко – от сладолед до сладкиши, кейкове, пудинги и пайове.

Снимки: Pixabay

Сред напитките тук също има интересни попадения. Така например под името “Калик” се подвизава най-известната на Бахамите бира.

Коктейлите пък са чудесен избор както за освежаване през горещите дни, така и за допълнение към приятна компания вечер. Сред тях се открояват “Лепкав удар” – сок ананас, сок лимон, кокосов ром, сироп и трипъл сек. Коктейлът обичан от всички е “Жълта птица” – ликьор банан, портокалов сок, ром, сок ананас, Галиано (ликьор от билки и ванилия) и бренди кайсия. Най-разпознаваем обаче е “Бахама мама” – индийско орехче, горчив ликьор, плодов сок, ром, гренадин и крем касис.

Бахамските острови са една своеобразна наслада за всеки вкус. Едва ли има човек, който да е посетил това райско кътче и да е искал да си тръгне, защото тук се сбъдват мечтите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Да обиколиш целия свят за малко пари: Данаил Алеков ни разкрива тайната (ВИДЕО)

Защо осем пътници от круиз, изоставени на остров, дни наред гонят кораба си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия