Чия кръв предпочитат вампирите?

11230
Чия кръв предпочитат вампирите?

Учените разбраха какви са предпочитанията на обикновените вампири – кръвосмучещите прилепи.

Бразилски и американски изследователи са провели стотици анализи на ДНК на жертви на прилепите Desmodus rotundus – най-многобройния и известен от вампировите.

Прилепите-вампири избягват човешката кръв

Светът щеше да е едно много по-приятно място, ако хората приличаха повече на прилепите вампири, пише в. "Дейли Мейл". Ние, хората, си ...

Образци на ДНК били извличани от екскрементите на кръвопийците. В процеса на храносмилане генетичният материал се разрушава силно и учените успели да съхранят годни за изследване образци благодарение на бързо замразяване на екскременти.

В хода на научната работа, провеждана в селски райони на бразилска Амазония в продължение на месец и половина, са установени няколко вида ДНК. Според получените данни най-често обикновените вампири нападат кокошки, свине, едър рогат добитък и кучета.

Учените открили кокоша ДНК в 61% от образците, а свинете ставали жертва в 31,8% от случаите. Но независимо от статистическото преобладаване на кокоша ДНК, изследователите твърдят, че любимата храна на Desmodus rotundus са свинете – в тяхната кръв се съдържа висока концентрация на еритроцити.

Наличието на свине в изследваните области не е толкова голямо и кокошките са повече. Освен това при необходимост от спешно откриване на храна прилепите не се свенят да нападнат едър рогат добитък (4,5%) и кучета (2,3%).

Система от сензори ще следи прилепите в Шуменското плато

Система от сензори ще дава информация за броя на прелитащите прилепи в красивата пещера „Бисерна“ на Шуменското плато. То...

Като изчислили количеството домашни птици и добитък на териториите, на които било проведено изследването, учените са установили, че ръкокрилите нападат свине 6-7 пъти по-често, отколкото всеки друг вид животни.

Интересно е, че независимо от периодичните съобщения на местното население за атаки на прилепи, в рамките на експеримента не била открита човешка ДНК в образците. Не е откривана такава и от диви зверове – очевидно домашните животни се явяват по-удобен обект за лов на вампирите.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com