Гръцката кухня – здравословна и неповторима

225055
Гръцката кухня – здравословна и неповторима
Снимка: iStock/Guliver

Гръцката кухня е от средиземноморски тип и споделя много общи черти с други кухни от региона. В днешно време гръцките готвачи прилагат изцяло употребата на първокласен зехтин, зеленчуци и билки, зърнени продукти и хляб, вино, риба и няколко вида месо – агнешко, птиче, заешко и свинско. Неразделна част от тази кухня са маслините, сиренето, патладжаните, тиквичките и йогурта, а в голяма част от десертите се съдържат ядки или мед.

Meze е общото име на многобройните малки ястия, които обичайно се сервират с вино, узо или домашно приготвено ципуро. Те са неразделна част от гръцката трапеза, защото там е прието човек да се храни, докато пие. Узото пък никога не се сервира без meze – винаги хората предлагат към него поне купичка с ядки, както и впрочем към другите алкохолни напитки. Оректика пък е названието за разядките, които се консумират най-често преди основното ястие.

Гръцката кухня има много дълга традиция и вкусовете на ястията се изменят според сезона и локацията. В исторически план гръцките готвачи са повлияни от древен Рим, Европа и много страни от останалия свят. Още Архестратос написва първата готварска книга през 320 г. пр.Хр., а според историята Гърция има кулинарни традиции отпреди 4000 г. Древната гръцка кухня се славела със своята скромност, като в онези времена се консумирали предимно ястия от пшеница и зехтин, комбинирани по-рядко със свинско и по-често с риба, а виното било неразделна част от трапезата. Тази тенденция в гръцката диетична кухня продължава през всички епохи и се променя в по-новите времена, когато техническия прогрес прави месото по-достъпно. Виното и зехтинът обаче и до днес са неразделна част от нея.

Зехтинът е една от визитните картички на гръцката кулинария. Той е може би най-добрият в света и често е прекупуван от други производители и бутилиран под съответния етикет. Най-здравословен и вкусен е чистият, екстра върджин, зехтин, който може да се намери във всички супермаркети и гурме магазини, но цената му не е много ниска. Вероятно гърците правят най-вкусния зехтин поради това, че той се е използвал от древни времена, а консумацията му в Гърция на глава от населението е по-голяма откъдето и да е било другаде по света. В някои случаи, при производството на зехтина, маслините се пресоват по същия начин по който и през древността – с помощта на големи дървени греди и камък. Днес олиото се извлича посредством машини с високоскоростни центрофуги. Именно така се получава зехтинът клас екстра върджин. Това е първото пресоване, за което са необходими грубо 5 кг. маслини  за добив от 1 л. готов продукт. Така се добива най-здравословният зехтин за консумиране и всъщност - едно от най-здравословните неща на планетата.

Едно от местата с най-много клиенти във всяко гръцко селище е местната пекарна. Хлябът е бил основна храна още в древността и все още се консумира с всяко ястие, като гърците обичат да си топват големи залци в останалия от ястието сос или в зехтин, или просто покрит като брускета с дзадзики, тарама салата (от хайвер) и мелидзана салата (от патладжан). Едва ли има нещо по-вкусно от прясно приготвения хляб и консумацията му докато е още топъл. Някои малки пекарни все още приготвят  хляба на огън с дърва и използват старите семейни рецепти.

Узото е най-известната гръцка напитка в целия свят и едно от нещата, с които човек свързва Гърция. Според гърците, и посетителите на страната, консумацията на узо е изкуство или дори начин на живот. Не само самата употреба на тази алкохолна напитка превръща храненето в едно запомнящо се гурме преживяване. Много важни са и начинът на пиене, и компанията. Ключът към истинското консумиране на узо е meze. Тези малки прекрасни ястия омекотяват ефекта от узото и те предразполагат да пиеш, и да събеседваш с часове вместо да се напиеш. Причината гърците да не се “умъртвяват” е в бавното пиене, meze и участието в разговорите на масата преди отпиването на следващата глътка. Брандовете узо са безброй, а според мнозина напитката е своеобразен афродизиак и катализатор за освобождаване на душата от всички лоши събития. Отлична представа за тази невероятна напитка добива човек, когато гледа “Зорба гъркът” или чете книга на Никос Казандзакис.

Картата на Гърция показва защо тук се консумира такова огромно количество морска храна. Наличието на дълга брегова линия превръща тази храна в основна част от гръцката диета. Пържените калмари например най-често са обявени като meze в менютата на ресторантите. Ако те са пресни в листата ще е посочено, защото по закон те са длъжни да отбележат дали са пресни или замразени. Сардините могат да бъдат meze, но също и основно. Хората ги обичат на скара, но и пържени са много вкусни. Могат да бъдат приготвени и с доматен сос и лимон. Принципно колкото по-малки са сардините, толкова по-вкусни са. Към meze спада и паламуд лакерда – от семейството на риба тон. Рибата е транжирана на филета и потопена в марината от зехтин и лимон за няколко дни, преди да бъде сервирана. Много добре се комбинира с узо. Скаридите тук се пържат цели и се консумират цели – заедно с главите. Скариди саганаки се предлагат като meze и се приготвят с доматен сос и сирене, като се предлагат в почти всички ресторантчета специализирани в бързото хранене. Октоподите на някои острови могат да бъдат едно от най-вкусните ястия, които сте опитвали. Много зависи обаче дали готвачът е опитен, защото може да се получи и обратният ефект. Много са вкусни на скара, но и мариновани също не са лоши. Мидите са едно от най-консумираните ястия от групата на морските дарове, но те могат да бъдат нож с две остриета. Ако се прекали с тях понякога се стига до стомашни неразположения, хората с алергии трябва да са внимателни, защото могат да предизвикат реакция, а ако човекът, който ги е чистил е пропуснал някоя  мъртва мида то клиентът може да се натрови. Съществуват много начини за приготвянето им, а докато се чистят понякога се съпротивляват доста.

Фета е едно от най-известните гръцки сирена. Може да се приготви от овче, козе или краве мляко. ЕС е приел закон, според който само гърците могат да кръстят сиренето си фета. Това е прясно сирене и ако се остави да зрее прекалено дълго става много солено.

Много характерно ястие за Гърция е добре познатата ни мусака. Там тя се приготвя основно с патладжан на слайсове. Месото и зеленчуците се редят на пластове, поливат се с бял сос бешамел и се печат. Модерната версия на тяхната мусака е доста по-раздвижена. Първият пласт е от сотирани в зехтин патладжани, вторият от леко задушено с домати агнешко, като се добавят лук, чесън и подправки и отгоре се заливат със сос бешамел. Пече се до златисто и се сервира топла.

Няма начин човек да седне в таверна и да не си поръча една гръцка салата с чаша узо. Гърците я приготвят на етажи от домати, краставици и червен лук, кубчета фета сирене, маслини и се овкусява със сол, зехтин и риган. Няма по-вкусна комбинация от гръцка салата и шот узо в горещия летен ден за стартиране на обедното хранене.

Гръцката кухня е една от най-добрите, защото комбинира пресни продукти и балансирано количество подправки. Вкусните и полезни ястия на гърците съчетани с отлично вино и узо, и добра компания, може доста да удължат обяда или вечерята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Ето как инфлуенсъри опитват да привлекат млади туристи в Маракеш (ВИДЕО)

Това е най-големият пясъчен остров в света, ето къде се намира

Какво се случва с хвърлените монети във фонтана "Ди Треви" в Рим?

Топ 10 на най-посещаваните места в България от чуждите туристи (СНИМКИ)

Кои са 30-те най-атрактивни улици в света за 2024 година?

Защо Киото затвори за туристите улици в квартала на гейшите?

Защо туристите на този популярен остров не могат да напускат хотелите си днес?

Петте държави с най-добър баланс между работа и личен живот

Тази планина въвежда входна такса и ограничения за туристите

Най-влиятелните паспорти за 2024 година: Къде попада България?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com