Интересна идея за пътуване? Опитайте Стара Загора!

18718
Интересна идея за пътуване? Опитайте Стара Загора!
Снимка: Община Стара Загора

Всеки един човек е чувал името на град Стара Загора, известен още като Градът на поетите, липите и правите улици. Стара Загора се намира в центъра на България (или както местните старозагорци се шегуват - на Вселената) и предлага доста интересни туристически обекти, с които може да очарова. Градът е чудесна дестинация за уикенда и си струва да обмислите посещение там, особено ако топлите дни продължат и след Нова година. Докато сте там, не забравяйте да си поръчате от някъде така популярното местно мезе - свински уши на скара. Нека видим какво си струва да бъде видяно. 

Голямото удобство на Стара Загора е, че повечето туристически обекти са разположени в централната част на града и са на пешеходно разстояние едни от други. Можете да паркирате колата и да ги обиколите. Задължително започваме с местния исторически музей, който е разположен на три етажа и има уникална експозиция с артефакти от най-дълбока древност. Безспорно най-интересни са експонатите от римско време, когато Стара Загора е носила името Августа Траяна. Приземният етаж на музея е антична римска улица, която е едната от двете главни улици на древния римски град, който е бил на мястото на съвременната Стара Загора. Ще имате удоволствието да вървите по камъни на близо 2000 години и да видите чудесни римски мозайки. 

Община Стара Загора създаде регистър на дърветата в града

Община Стара Загора може да бъде дадена за пример като една от малкото местни институции, които са създали дигитален регистър на дървес...

Срещу историческия музей е разположена и градската художествена галерия. Тя се помещава в старите градски хали, сграда, която е паметник на културата и е построена през 30-те години на миналия век. Изложените творби са изключително интересни, като малко известен факт е, че Стара Загора може да бъде наречен и градът на художниците, тъй като от там има повече художници отколкото поети. Следващата спирка в разходката е античният форум на Августа Траяна и главната пазарска улица на древния римски град. Те са точно до музея и художествената галерия, а около тях още се намират сградата на регионалната библиотека (там е музей "Литературна Стара Загора"), драматичният театър и операта. 

Леко встрани е разположен известният музей на религиите, който се помещава в стара джамия от турско време. Музеят на религиите е като кукла матрьошка от религиозни храмове - при разкопките на джамията е открита раннохристиянска църква, а в църквата - тракийско светилище. Стенописите са възстановени и са много красиви, а историите, които са свързани с мястото са наистина уникални. 

Други обекти, които са пръснати в страни, но са също сред задължителните за посещение са мемориалният комплекс "Бранителите на Стара Загора", музей "Неолитни жилища", в който са най-добре запазените неолитни жилища в Европа, както и къща-музей "Гео Милев". Градът има страхотен чар и може да омагьоса всеки, а най-хубавото е, че мекият климат го прави перфектен за посещение по всяко време на годината. 

Заглавна снимка: къща-музей "Гео Милев"

Особености на най-популярните туристически дестинации в Европа (ЧАСТ II,ВИДЕО)

Европейските градове, всяка година канят туристи да видят красотата им със собствените си очи. Ето няколко популярни места, които всеки...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Да обиколиш целия свят за малко пари: Данаил Алеков ни разкрива тайната (ВИДЕО)

Защо осем пътници от круиз, изоставени на остров, дни наред гонят кораба си?

Забраняват достъпа до една от най-странните природни забележителности в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия