Кафето и консумацията му в Италия

73963
Кафето и консумацията му в Италия
Снимка: Pixabay

В цял свят кафето е най-популярната и консумирана топла напитка. Много хора пият повече от едно кафе дневно по много различни причини – за тонизиране, за акомпанимент към сутрешната преса, защото го обичат заедно с цигарите и др. Истината обаче е, че хубавото еспресо, комбинирано с някое красиво място, е наслада за сетивата.

Мнозина свързват кафето с Италия и обратното, защото там наистина се предлага много качествено и ароматно кафе. Всеки, който обича тази напитка и е бил в Италия, е посетил някое от многобройните кафенета и е изпил чаша първокласно еспресо.

Противно на разбиранията на мнозина, кафето не произхожда от Италия. Културата на пиене на кафе обаче, идва именно от там. Италианците са истински познавачи на качественото кафе и не толерират, и не посещават, заведения, където се предлага лошо кафе. То е толкова значимо за тях, че биха го пропуснали в ресторанта, където се хранят, и биха го изпили в любимия си бар. Историята на тази напитка обаче, ни отвежда още на юг. Ободряващият ефект на кафето е открит в северните райони на Етиопия.

Първите места на култивирането му са били южните арабски земи, а консумацията му датира от средата на 15-ти век в Йемен. Много бързо, до началото на 16-ти век, то е достигнало земите на Турция и Северна Африка. Процъфтяващата търговия между Венеция и Северна Африка се характеризирала с много качествени стоки, в това число и кафето. От пристанището на Венеция то се разпространило из цяла Европа. Първата кафетерия, отворила врати в Европа, била именно в Италия през 1645г.

Според традиционния метод на отглеждане на кафе, в началото на дъждовния сезон, във всяка дупка, се поставят по 20 семена. Недостатъкът тук е, че се губят 50% от потенциала на семената, като половината не могат да израснат. Много по-ефективен метод, използван в Бразилия, е да отгледаш стръкчета в разсадник, които след това се посяват навън за период от 6 до 12 месеца. Кафето много често се засажда заедно с хранителни култури – царевица, зърно и ориз. Двата сорта, култивирани най-много, са робуста и арабика. Робустата горчи повече и е с по-прикрит аромат, но пък по-добро тяло, поради което 75% от посевите са арабика. Сред производителите Бразилия е на челна позиция, следвана от Виетнам, Индонезия, Колумбия и Етиопия.

Първите методи за приготвяне на кафе са били чрез директното му варене в някакъв съд с вода. Такъв пример е турското кафе, което всъщност притежава неповторим вкус и аромат. При професионалните еспресо машини в заведенията нещата са много по-различни. Много е важно мелачната машина да се настрои на определения, според производителя на кафе, стандарт за ситност при мелене и количество на една доза кафе. Самите съдържатели на заведения обичат да пренебрегват факта, че кафето се прави с кафе. Затова напитката получена от капсули е с много добро качество – има достатъчно кафе, компресирано по съответен начин. След това е изключително важна и настройката на еспресо машината – точна температура и налягане на водата. Те се препоръчват отново от производителя на кафе. Има и няколко простички изисквания към хората, които оперират с кафето и тези машини. Те се отнасят и за приготвянето на напитката в домашни условия.

Много е важно чашата да е добре затоплена. Малко по-скъпите еспресо машини за дома също разполагат със скара върху нея за чашки, както при професионалните. Друго изискване е кафето във мелачката да е в малки количества и да се употреби бързо, защото въпреки капака отново са наблюдава губене на аромата му при по-дълъг престой вътре. Следващата стъпка е останалото в пакета кафе да се затвори хубаво, за да не се отдели бързо аромата му и да се постави в хладилник (изпробвано е и гарантира по-добро съхранение на вкусовите му качества, отколкото при такова в някой шкаф). При спазване на тези правила, се гарантира ежедневната консумация на хубаво кафе - дори в домашни условия.

Снимки: Pixabay

Ако се върнем отново в Италия ще се натъкнем на много интересни факти. Когато се поръчва кафе там, трябва да се има предвид разликата в цените. В много от добрите пицарии то струва в пъти повече при поръчка на масата, отколкото на бара. Ето защо много от италианците го консумират на бара преди работа и освобождават масата за туристи. Много от тях казват на бармана как го искат, за да знаят за какво плащат. Кафето там се сервира късо, за да се изпие бързо – максимум на три глътки. Само на закуска може да се сервира самостоятелно – иначе след хранене. Те не са свикнали, освен на закуска,  да пият кафето с мляко. Ето защо всяка поръчка на капучино след 11 часа, в повечето случаи, се прави само от туристи. Въпреки всичко бъдете убедени, че еспресото в Италия, във всичките му вариации, е перфектно и човек знае за какво плаща.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Да обиколиш целия свят за малко пари: Данаил Алеков ни разкрива тайната (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия