Конният трамвай на Австралия (СНИМКИ)

54078
Конният трамвай на Австралия (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images/Guliver

Конният трамвай се е превърнал в икона за Южна Австралия и служи на туристите от 1894г., за да могат да се придвижат от град Виктор Харбър до Гранитния остров. Дългогодишният опит в подобен вит транспорт, предоставя на посетителите възможността буквално да “впрегнат” един от прекрасните коне, порода Клайдсдейл, и да се придвижат с двуетажните малки трамвайчета до Гранитния остров, по дървено трасе с дължина 630м.

Този вид трамвай обслужва туристите на Южна Австралия всеки ден, през цялата година, и се е съхранил на много малко места в света. Конният трамвай на Виктор Харбър използва четиринадесет коня Клайдсдейл, на ротационен принцип, които дърпат по един “компактен” вагон с капацитет от петдесет души. Всяко от животните поема две смени в седмицата, за да не се преуморява.

Трасето за придвижване е изградено още през 1864г., но железопътната агенция на Южна Австралия решава да го отвори за обществено ползване чак през 1894г. Транспортната услуга бързо преминала в частни ръце, но след петдесет години трасето се нуждаело от пълна реставрация. Местното правителство подпомогнало ремонта, но не били поставени релси. Поради тази причина, между 1956г. и 1986г., туристите се придвижвали с влакче на гуми. През 1986г. бил одобрен проект за възстановяване на трасето в първоначалния му вид, били направени реплики на малките трамваи и на 14-ти юни, същата година, тази уникална услуга стартирала отново.

Намиращият се наблизо Гранитен остров, допълва приятното пътуване с конния трамвай. Той също е превърнат в туристическа атракция, където любителите на животни могат да видят малки пингвини в естествената им среда. Изграден е и център за обслужване на интересните животни, а за туристите са на разположение бистро и магазинче за сувенири. Задължително посетителите трябва да използват услугите на професионален гид, защото има изисквания за минимално разстояние между тях и животните, ограничения относно снимачната техника, както и забрана за допускане на кучета и котки. Този вид обиколка се предлага от 1991г. и се извършва седем дни в седмицата. Обиколката е любима на всички посетители и започва веднага след падането на мрака. Групите са съставени от малко участници и са водени от тренирани водачи, които да представят малките пингвини, които излизат на брега, след края на деня, и се придвижват към дупките си. Там те демонстрират типично поведение, в зависимост от сезона, което може да включи хранене на малките, оформяне на гнездо и издаване на специфични звуци. Водачите, през това време, разказват за биологията, поведението и адаптацията на тези харизматични обитатели.

Изграденият център е създаден с идеята да помага на животните и да ги адаптира. Предоставени са помещения, където гостите могат да се запознаят със специфичния начин на живот на пингвините. Когато, например, се открие ранен пингвин, той се донася в центъра, където се полагат грижи и после отново се пуска в естествената му среда. Има направени и специални прозорци, през които хората да наблюдават дивите животни отблизо.

Снимки: Getty Images/Guliver

Ограниченията по време на относително близкия контакт с пингвините, са наложени заради посетителите, които не наемат водач и смущават малките обитатели. Хората използват много силни светкавици и фенерчета с бяла светлина, които влизат в контакт със зрението на пингвините и те изпадат в дезориентация. Приближаването на по-малко от 5м., както и допира до дупките, яйцата или самите малки животни, им причинява много силен стрес. Има и случаи, в които вандали ги пребиват или изоставят ранени. Гранитният остров е дом на около 150 малки пингвина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Ето как инфлуенсъри опитват да привлекат млади туристи в Маракеш (ВИДЕО)

Това е най-големият пясъчен остров в света, ето къде се намира

Какво се случва с хвърлените монети във фонтана "Ди Треви" в Рим?

Топ 10 на най-посещаваните места в България от чуждите туристи (СНИМКИ)

Кои са 30-те най-атрактивни улици в света за 2024 година?

Защо Киото затвори за туристите улици в квартала на гейшите?

Защо туристите на този популярен остров не могат да напускат хотелите си днес?

Петте държави с най-добър баланс между работа и личен живот

Тази планина въвежда входна такса и ограничения за туристите

Най-влиятелните паспорти за 2024 година: Къде попада България?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com