На разходка по Голямата Байкалска пътека със SIX-A

2713
На разходка по Голямата Байкалска пътека със SIX-A
Снимка: SIX-A-Journey

И двете стаи бяха пълно с местни калинки - с черна коруба на бели точки. Под пълни визирам примерно 80-100, окупирали стени и тавани. Намирахме се в сборището на калинките. Вероятно търсена топло място, защото нощем навън ставаше хладно.

Времето още беше с нас. Местни споделиха, че цяло лято е валяло и всъщност си е било есен през юли и август.

Величественото езеро Байкал и туристическа Листвянка през погледа на SIX-A

Листвянка е най-достъпното и туристическо село в Байкал. Пътят вие през сибирските полета, пейзажът се мени ту със степи, ту с гори. Ес...

Стягаме екипировката и тръгваме към Голямата Байкалска пътека, която преминава през Прибайкалския национален парк. Целият маршрут е 24 км, ние планираме да стигнем по средата. В началото на пътеката зад селото мила дама във фургон събира такса. Можем да платим с кредитна карта, след секунда изпраща имейл с нашето разрешително. И всичко това в средата на Сибир. Не мога да не се запитам какво пречи нещо толкова елементарно да се случи и в България. Всяка институция да бъде снабдена задължително с ПОС терминал и електронната комуникация да е за предпочитане пред късане на билетчета… само с питането ще си остана.

Тук мечки се срещат, затова сме се снабдили и със специален лютив спрей срещу по-едри от нас посетители. Времето е все още слънчево, но сериозен вятър раздира водите на Байкал. Минаваме около 12 километра до брега на езерото отвъд билото. Гората е дъхава и прошарена от есента. Малко бистро поточе ни съпровожда през част от маршрута. Накрая стигаме отново брега на Байкал, но този път не можем да го познаем. Запенил паст, езерото удря сушата с мощни и сиви вълни. Полягваме на дървените пейки, докато калинките ни налазват в търсене на ярки цветове и топлинка. Безвремието, обхванало природата, ни притегля в мъртва хватка. Но трябва да се връщаме, а пътят не е къс.

Надвечер се връщаме в Листвянка и тръгваме на лов за омул. В първата пушилня няма, във втората също ни отпращат. В третата едра рускиня отваря почернял като въглен дървен съндък и там скрити се гушят десетина омули. Освен тях, на тезгяха има разчекнати с дървени клечки и други видове. Грабваме едно омулче и се оттегляме в хотела.

Еколози протестираха в защита на езерото Байкал

В десетки градове на Русия природозащитници излязоха на протест срещу строежа на завод за питейна вода в непосредствена близост до езер...

Омулът е топъл, приканващ, с аромат на есен и опушено и не устоях да го опитам още в колата. Прибрахме се, освежихме се и тръгнахме за вечеря - към единственото място, за което три независими листвянски източника твърдяха, че предлагат пресен омул. Тц, нямат, любезно ни обяснява сервитьорът - бил забранен за улов. Затова поръчваме каквото има и почти тайно нарязваме в една чиния нашият опушен омул. Решихме, че вероятно вкусът не е забележителен, защото рибата е студена, а и все пак пушена. Посъветваха ни, че на остров Олхон няма как да не ядем пресен печен омул.

Утре ни чака дълъг път, затова вечерята не е твърде разточителна. Байкал отново се беше успокоил и водите небрежно галеха брега, озарени от почти пълната луна.

Останете с нас в канала, за да ви запознаем с него и още много любопитства, а повече снимки можете да видите на Facebook страницата: https://www.facebook.com/SixAJourney , а също и на интернет страницата: http://six-a.net/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Ето как инфлуенсъри опитват да привлекат млади туристи в Маракеш (ВИДЕО)

Това е най-големият пясъчен остров в света, ето къде се намира

Какво се случва с хвърлените монети във фонтана "Ди Треви" в Рим?

Топ 10 на най-посещаваните места в България от чуждите туристи (СНИМКИ)

Кои са 30-те най-атрактивни улици в света за 2024 година?

Защо Киото затвори за туристите улици в квартала на гейшите?

Защо туристите на този популярен остров не могат да напускат хотелите си днес?

Петте държави с най-добър баланс между работа и личен живот

Тази планина въвежда входна такса и ограничения за туристите

Най-влиятелните паспорти за 2024 година: Къде попада България?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com