Открийте пещерите край Триград

7007
Открийте пещерите край Триград
Снимка: Евгения Чаушева/Actualno.com

Със сигурност много от вас обичат Родопите и тяхната магия, но в тази статия ще говоря за едно друго тяхно очарование - пещерите и по-специално за тези край Триград. Много хора са се насладили на живо или са чували са красотата на това място в нашата страна, а то може да предложи много интересни преживявания ако решите да посетите пещерите в района. Те са облагородени и много интересни - като започнем от познатите "Дяволското гърло" и Ягодинската, минем през Ухловица и водната пещера Голубовица и стигнем до вече наистина предизвикателната Харамийска пещера. Всяка една от тях носи своето очарование и наистина си струва да бъде открита. Ние лично ги минахме в три различни дни, като започнахме с по-леките - Дяволското гърло и Ягодинската пещера, като на втория ден отидохме в Голобовица и Ухловица и отделихме цял един ден за Харамисйката пещера. Имайте предвид, че за нея трябва да се обадите и да запазите поне ден по-рано, както и да бъдете група (ние бяхме 5 души). 

Няма да се спирам в детайли на Дяволското гърло и Ягодинската пещера. И двете са достатъчно известни и посещавани от туристи, за да потърсите информация за тях. Ухловица е много интересна пещера, която също е подходяща за начинаещи и няма да ви притесни ако имате страх от тесни пространства. Тя носи името си заради огромният брой прилепи, които приютява. 

Кмет се спусна с въжета в дере до пещера „Дяволското гърло“, за да го почисти

Кметът на Триград Емил Гогушев се спусна с алпийско оборудване – въжета, колани и каска, в дере до пещерата „Дяволското гър...

Голобовица е известна като водната пещера и нейното посещение е много интересно. В началото ви обличат в огромен гумен гащеризон и ви слагат челник (приличате на миньоните от едноименния анимационен филм) и влизате вътре. Още от самото начало водата стига почти до коленете, но не се притеснявайте - всичко ще остане сухо. В един момент ще стигнете до галерия с вътрешно езеро. Там ще ви накарат да легнете по гръб в една лодка като мумия, за да ви преведат от другата страна на пещерната стена. Много красиво и интересно преживяване. След това ще стигнете до дъното на пещерата и ще се върнете обратно. В Голобовица може да научите интересни неща за проучването на пещерата от спелеолозите от местния клуб. 

Стигаме и до бижуто в тази история - Харамийската пещера. Уговорката ни с водачите, които ни придружаваха в изкачването беше да се чакаме на паркинга на Дяволското гърло. От там вървяхме в гората. Чака ви изкачване 15-тина метра нагоре преди въобще да стигнете до входа на пещерата. В галериите са запалени свещи, които сочат пътя. Няма да е рядкост да се проврете през сравнително малки дупки в стените между различните пещерни галерии, за да преминете. Преди да излезете към изхода на пещерата трябва да се спуснете с въже от близо 30 метра височина в тъмнината. Не се тревожете - безопасно е и много хора вече са го правили. След това предстои едно красиво изкачване към изхода, което много напомня на легендата за това как Орфей извеждал любимата си Евредика от подземния свят. Ще получите снимки и сертификат за покровител на Харамийската пещера. Изживяването е страхотно - опитайте!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Да обиколиш целия свят за малко пари: Данаил Алеков ни разкрива тайната (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия