Пътуване без да излизате от дома

2013
Пътуване без да излизате от дома
Снимка: pexels.com

Пътуването без да напускате дома си е лесно! В момента имате възможност да пътувате до различни интересни страни по света (и не само по света, но и в Космоса). Само добрата интернет връзка е билет за пътуването! И всичко е напълно безплатно. Излъчването е в реално време през много уеб камери по целия свят!

Разбира се, пътуванията по интернет никога няма да заменят реалните пътувания. Но за тези, които планират почивката си или просто са решили да мечтаят, услугата е много полезна, особено в условия на COVID.

Вижте как:

Виртуална география: шест начина да пътувате от уюта на дома си

През 2020 г. спряхме да пътуваме, но възможностите за разглеждане на нови градове не намаляха - всичко това благодарение на виртуалните туристически услуги. Събрани неочевидни начини за изследване на Космоса, от интерактивен филм за метрото до карта с аромати.

Живот под земята

Виртуално пътуване, през метросистеми на големи градове. Първоначално проектът е замислен като документален филм за пътниците в метрото, които ще споделят своите истории, но в крайна сметка се превръща в интерактивен. Потребителите имат възможност да се возят във вагоните на метрото на осемнадесет града по света. Тук, докато пътувате, може да говорите със случайни съпътстващи пътници и да слушате фонова музика. Бонус е начинът на пътуване в главния вагон на влака, от който се откриват красиви гледки на някои линии.

Градове и памет

По време на пандемията изследователите от Оксфорд се заеха да създадат звукова карта на световните градове. За да направят това, те избрали случайни записи от различни части на планетата и за промяна добавили асоциативни звуци към получените проби - народни мелодии или характерни за района звуци от природата. Резултатът е интерактивна звукова карта, която може да се навигира в два режима - „физически“ и „психологически“ - едновременно. На картата има видими пропуски, например може да представя само три града, но музикалният експеримент се оказа интересен.

Размяна на прозорци

Проектът WindowSwap е създаден от двойка в Сингапур, която се отегчава от същия изглед на прозореца по време на пандемията. Сайтът предлага да се премести в различни части на света и да погледне през „прозорците“ на други градове. Само с няколко щраквания на сайта можете да наблюдавате натоварения трафик в Ню Йорк, да гледате към лондонската градина или да се насладите на гледката от дома си. Ролята на прозорците се изпълнява от десетминутни видеоклипове, събрани от цял ​​свят. Градът е посочен в горната част на страницата.

GeoGuessr

Регион Кампания – истинска приключенска приказка в Италия

На юг от Лацио се намира регионът Кампания, колко бележи началото на Южна Италия или т.н. mezzogiorno. Регионът е кръстен от римляните,...

Популярна браузърна игра, създадена през 2013 г. Играчът стигнал до произволно местоположение от Google Street View, трябва да посочи собственото си местоположение на картата възможно най-точно. Вътре в мястото, може да се оглеждате и да се придвижвате, но единствените индикатори за място са пътните знаци и рекламните банери. Има пет рунда в играта: колкото по-точно играчът посочи местоположението, толкова повече точки получава и може да играе, както сам, така и в състезателен режим. По подразбиране играчите са помолени да познаят местоположението на картата на целия свят, но можете също да ограничат територията си, например, до американски градове или страните от Европейския съюз.

Randonautica

Това е мобилно приложение, което генерира произволни координати в градско пространство. За разлика от други проекти в списъка, Randonautica изисква офлайн активност. Потребителят е подканен да отиде до дадена точка, където да открие всякакви обекти. Приложението станало популярно, след като тийнейджъри от Сиатъл намериха труп на едно от местата, а потребителите на TikTok започнали да снимат своите приключения по музика от филми на ужасите. Обикновено потребителските истории са по-безобидни, но не по-малко интересни. Като правило те са свързани с артефакти, открити на произволни места.

Ароматни карти

Проектът Smelly Maps е пример за персонализирана визуализация на големи данни. Въз основа на статистически данни от социалните мрежи екип от изследователи от Лондон е съставил статистическа карта на миризмите на града. Всяка лондонска улица на картата е оцветена в определен цвят, който показва преобладаващата миризма на храна, боклук или автомобилни емисии. „Може да не сте знаели, но вашият нос е инструмент за обработка на данни и количественият анализ на миризмите. Той отваря нова перспектива за градското пространство“, описват създателите проекта. В допълнение към забавлението, картата има и прагматична функция. Например може да я използвате, за да разберете в кои райони на Лондон е най-чистият въздух.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Ето как инфлуенсъри опитват да привлекат млади туристи в Маракеш (ВИДЕО)

Това е най-големият пясъчен остров в света, ето къде се намира

Какво се случва с хвърлените монети във фонтана "Ди Треви" в Рим?

Топ 10 на най-посещаваните места в България от чуждите туристи (СНИМКИ)

Кои са 30-те най-атрактивни улици в света за 2024 година?

Защо Киото затвори за туристите улици в квартала на гейшите?

Защо туристите на този популярен остров не могат да напускат хотелите си днес?

Петте държави с най-добър баланс между работа и личен живот

Тази планина въвежда входна такса и ограничения за туристите

Най-влиятелните паспорти за 2024 година: Къде попада България?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com