Регион Кампания – истинска приключенска приказка в Италия

22850
Регион Кампания – истинска приключенска приказка в Италия
Снимка: Pixabay

На юг от Лацио се намира регионът Кампания, колко бележи началото на Южна Италия или т.н. mezzogiorno. Регионът е кръстен от римляните, които го нарекли campania felix (щастливата земя). Първите заселници на региона обаче не са римляни, а древните гърци. Те разположили домовете си на мястото, където днес се намира Неапол и го превърнали в част от Magna Graecia, крайбрежният регион в Южна Италия, първоначално заселен от древните гърци. Кампания е богата културна и туристическа дестинация, особено що се отнася до гастрономия, музика, архитектура и археология. Богатите природни забележителности и гледки правят региона много важно туристическо звено на Италия.

Днес, Кампания е един от най-посещаваните региони в Италия, който привлича с античните си местности, драматизъм  и контрасти. От кипящите от живот улички на Неапол, през историята, която разказва Везувий, до величествените гледки, които предлага Амалфийското крайбрежие, регионът Кампания може да бъде описан само с една дума: пленяващ.

Неапол, столицата на региона, е град, към който няма как да останете безразлични. Той създава облика на региона и е задължителна дестинация, ако желаете да опознаете южна Италия. Намиращ се на около час път с влак от Рим, ще имате нужда поне от няколко дни, за да можете да се потопите в атмосферата и да усетите вкуса на Неапол и да му позволите да ви омае с внушителните си архитектурни забележителности и аромат на пица. Той е третият по големина град в Италия, най-артистичния и най- вкусния. Разхождайки се из оживените му улици, можете да се наслаждавате на величествените сгради – от средновековни замъци и църкви, до древни разкопки, творения от ерата на Ренесанса и Барока. Неапол е и града на храната. Там е създадена една от най-любимите храни на всички по света – пицата. За това, Неапол е перфектното място за любителите на прясно приготвената и невероятно вкусна храна. Заливът Неапол, предлага куп други забележителности, пренасящи ни в романтиката и драматизмът на миналото. Като фон на Неапол, величествено се издига мрачният Везувий – вулканът, разказващ тъжната съдба на градовете Помпей и Херкуланеум, изпепелени от лавата му преди 2000 години.

Ако искате да плавате, можете да се разходите и насладите на един от трите острова, намиращи се в границите на региона: Капри, Ичия и Процида. Всеки от тях пленява с красотата и оживеността си. Капри е най-посещаваният остров, Ичия се слави с минералните си извори, а Процида – ще ви плени с автентична атмосфера.

И накрая, но не на последно място – Амалфийското крайбрежие, най-посещаваната местност в региона. Вертикален свят от потапящи се в морето скали, опасни, стръмни градове и улици, спиращи дъха гледки. Скрито от света до средата на 20-ти век, амалфийското крайбрежие е една от най-известните дестинации в Италия. Намирайки се в него, можете да се отдадете на разходка с кола по известните крайморски пътища, а градовете Амалфи и Позитано, нямат нужда от представяне.

Районът Кампания в Южна Италия е дестинация, която непременно да посетите, ако искате да усетите драматизма на миналото, блясъка на настоящето, средиземноморския климат и la dolce vita.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Да обиколиш целия свят за малко пари: Данаил Алеков ни разкрива тайната (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия