Величествени древни места

91395
Величествени древни места

Тези древни места, издържали теста на времето, все още спират дъха на туристите. Те са забележителни паметници на културата и обичаите преди векове, пише Lonelyplanet.

Пирамидите в Гиза, Египет

Египет е страна, богата с културното си наследство. Тя е място за туристически клишета, но и за незабравимо докосване до древната култура на египтяните. Най-прочутите пирамиди в страната се намират в Гиза, в покрайнините на Кайро. Те са от малкото обекти, видими от космоса. Някои от тях са по стари от 4000 години. Тяхната необичайна форма, геометрия и възраст ги прави почти извънземни, а начинът по който са построени все още е загадка за хората.

Изгодни летни дестинации

Лятото обикновено е най-заетия за туроператори и авиокомпании период. За по-голямата част от хората това е времето на летните отпуски ...

Теракотената армия в Сиан, Китай

Тази армия от хиляди статуи-войни в човешки ръст вече два века пази мълчаливо душата на първият император на Китай - Цин Шихуан. Археолозите предполагат, че императорът искал да властва в задгробния живот, както го е правил приживе. Затова той наредил изграждането на мащабната гробница с теракотена армия, която била строена около 40 години.

Древен Рим, Италия

Седем страховити гледки в Източна Европа

Ако искате да видите нещо различно от природни пейзажи и весел нощен живот в Източна Европа: отвъд класическите забележителности там мо...

Има причина Рим да се е превърнал в една от най-посещаваните туристически дестинации. Древен Рим е една от основните цивилизации в Древния свят и Античността. Архитектурата на древен Рим е наистина забележителна: Пантеона, величествения Колизеум, и Римския форум са именно там. Мястото, събрало повече от 2700 години история на западната цивилизация, определено има какво да покаже на своите посетители.

Адрианова стена, Англия

Кръстена в чест на римския император, който наредил да я построят, Адриановата стена е разположена в Северна Англия и е с дължина 118 км. Стената служела като отбранително съоражение, което трябвало да предпази от набезите на пиктите. Днес големи участъци от стената все още стоят запазени, близо 2000 години след като е положен първия камък по строежа й. Това е поредното доказателство за умението на римляните да изграждат обекти, които издържат теста на времето.

Европа набързо: маршрути за туристи с малко време

Разполагате само с няколко дни за пътуването си из Европа? Ако подберете внимателно маршрута си, може да усетите контрастите в европейс...

Стоунхендж, Англия

Известният мегалитен паметник ни потапя в мистицизма и чудото на древното инжинерство, успяло да пренесе 4-тонни блокове от уелската кариера, преди около 5000 години. Кой е построил този завладяващ пръстен от скали, как, и преди всичко, защо? Съществуват много теории по въпроса. Някои смятат, че каменните плочи са древен небесен часовник или място за жертвоприношения.

Теотихуакан, Мексико

Комплексът на Теотиуакан се намира близо до градската джунгла на Мексико. Мястото, разположено в останките на един най-големите метрополиси в Централна Америка, е известно с двете си огромни пирамиди: пирамида дел Сол (третата най-голяма пирамида в света, която била боядисана в червено при построяването си) и пирамида де ла Луна (която е по-малка). Градоустройственият план на града е изработен в началото на 1-ви век пр.н.е.

Топ 10 на най-чистите достъпни дестинации

Еколозите са направили рейтинг на най-чистите и най-замърсените туристически дестинации. Според радетелите за опазване на околната сре...

Помпей, Италия

Въпреки че жителите на древния град не са смятали така, изригването на Везувий през 79 г. е едно от най-добрите неща, случвали се някога в римската археология. Световноизвестният вулкан изригва на 24 август, като запечатва античния римски град под 6 метра пепел. Останките дават много добър поглед над всекидневния живот на древните римляни. Старинните улици на Помпей са микс от обикновени и монументални постройки, разкриващи контрастите в социалния статус на жителите му.

Убир, Австралия

Забравени кътчета по света

Тези дестинации често стоят в някое забравено кътче на света. Това обаче не ги прави по-малко привлекателни и пълни с чудеса, пише lone...

В националния парк Какаду (в горния край на Австралия) може да видите големи водопади, реки с крокодили и още много природни чудеса. Но разходката ви няма да бъде пълна, ако не се качите на Убир рок, за да видите древното скално изкуство на аборигените. Някои от скалните рисунки със специфична естетика, са на по 20 000 години. В основните галерии, образувани от естествени скали, може да видите добре запазените картини на кенгуру, опосум, игуана, костенурки и риби.

Акрополът в Атина, Гърция

Атина съществува заради Акропола – може би най-важният древен паметник в западния свят. Все още стоящ на стража над Атина, той се вижда почти навсякъде в града. Перлата в короната на Акропола - Партенонът е ненадминат в своето изящество и хармония. През деня мястото блести с древна гордост, а през нощта е осветеният център на един град, изпълнен с история.

Редактор: Камелия Киричева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия