Защо пеперудите пият сълзите на костенурките?

13195
Защо пеперудите пият сълзите на костенурките?

В тропическите гори на Западна Амазония може да се види невероятно зрелище – пеперуди, кацнали върху главите на костенурки, пият сълзите от техните очи. По този начин насекомите попълват недостига на минерали в своя организъм, пише National Geographic.

„Любимци“ на пеперудите са станали жълто-петнистите амазонски костенурки (Podocnemis unifilis). Това са доста големи (с дължина до 45 см и маса до 8 кг) всеядни животни – те се хранят както с растения, така и с насекоми, мекотели, ракообразни и други малки животни. Продължителността на живота на речните костенурки е 60-70 години.

Дишащите с дупето си костенурки са на изчезване

Рядко срещаните костенурки, които дишат през дупето си, са на изчезване, предупредиха учени от университета "Джеймс Кук", предаде БГНЕС...

Връзката между костенурките и пеперудите е обяснил Фил Торес от изследователския център при националния парк Тамбопата. Според него в този регион на животните не достигат минерални макроелементи и на първо място сол, тъй като водата в тропическите гори е сладка.

В същото време както хищните представители на фауната получават аминокиселини, натрий и други минерали и елементи благодарение на животинска храна, така вегетарианците, сред които и пеперудите, са лишени от такава възможност, което ги кара да търсят допълнителен източник на „витамини“.

В природата такова явление е доста разпространено – някои папагали лижат глина, а маймуни ядат земя. Но попълването на минерали от сълзите на друго животно не се среща никъде другаде освен в горите на Амазония.

Но не само местните пеперуди пият сълзите на костенурките, това правят и пчелите. Последните обаче създават някои проблеми на костенурките и животните се опитват да се отърват от тях. Според Фил Торес това може да се дължи на дразнещото жужене на пчелите.

Гигантските южноамерикански речни костенурки "говорят" с малките си

Ако сте наблюдавали костенурка да ражда, вероятно сте решили, че малките се излюпват в пълна тишина. Доскоро и учените смятаха така. Въ...

Пеперудите не пречат на костенурките, единственият отрицателен аспект се явява това, че когато пият сълзите им, те препречват гледката на костенурките и те лесно може да станат жертви на хищници.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com