Знаете ли коя е единствената държава в света, носеща името на жена?

31453
Знаете ли коя е единствената държава в света, носеща името на жена?
Снимка: Pixabay.com

Единствената държава, носеща името на жена, е Сейнт Лусия. Тя е кръстена на сицилианската светица Света Луция (в православната традиция наричана св. мчца Лукия девица).

Това е е островна държава в източната част на Карибско море. Разположена е върху едноименен вулканичен остров, част от групата на Малките антилски острови. Столицата е Кастрийс.

Островът е открит от Христофор Колумб на 3 декември 1502 г., в деня на Света Луция. От 1650 г. става спорна земя между Англия и Франция. Никой друг карибски остров не си е сменял собственика толкова често. Това става цели 14 пъти.

През 1814 в крайна сметка Сейнт Лусия е дадена на британската корона. През 1838 колонията се присъединява към Съюза на подветрените острови. През 1967 островната република получава статут на свободноуправлявана държава в рамките на Западноиндийските държави, а на 22 февруари 1979 Сейнт Лусия получава независимостта си.

На Сейнт Лусия пътешествениците идват в търсене на спокойна почивка на плажа и интересна местна култура. За любителите на преходи има гъста джунгла, национален парк Остров Пиджън и екопътека Тет Пол.

Сред най-знаковите забележителности на острова са Питоните – планини, образували се от вулканични материали. Разположени между градовете Суфриер и Шуазел, Големият Питон и Малкият Питон могат да бъдат забелязани от най-различни точки на острова.

Суфриер е известен със своите серни извори, кални бани, красиви ботанически градини и романтичния плаж с черен пясък Ансе Мамин.

Водопади, бавни реки, безброй плажове привличат все повече и повече посетители тук. Освен за разпускане на плажа, островът е подходящ и за цял куп активни занимания като гмуркане, кайтсърфинг, обиколки на туристически маршрути. Тези, които решат да изберат последното, ще бъдат възнаградени с великолепни природни гледки и преживявания на чист въздух.

Повечето от нещата на острова се случват на западния бряг, в ряйона на Суфриер. Тук са Питоните, вулканът Суфриер, тук младоженците се гмуркат в прозрачните води на Анс Шастане.

На север в залива Родни ще открието оживения плаж Редуи и остров Пиджън.

Вижте коя е единствената държава в света, разположена едновременно в четирите полукълба

В света има много държави, които лежат едновременно в три полукълба. Това са страните, които пресичат екватора. Например Кения и Брази...

Едно от най-красивите места е ботаническата градина Диамантени водопади. Самият водпад е истинска радост за окото, а цветовете му се променят през годината заради смесването на дъждовна вода и вулканични минерали.

В залива Мариго често се снимат холивудски филми и за това има причина – неговата красива брегова ивица предлага типичен карибски пейзаж с поклащащи се палми, закотвени кораби и плажове с бял пясък.

Освен с великолепна природа, островът е интересен и със своята уникална кухня, която предлага истински карибски вкус. А за да се доближите повече до местната култура, трябва да посетите пазара Кастрийс, където местните продават своята продукция и подправки. Тук има и битпазар и сувенири за туристите.

източник: qz.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Да обиколиш целия свят за малко пари: Данаил Алеков ни разкрива тайната (ВИДЕО)

Защо осем пътници от круиз, изоставени на остров, дни наред гонят кораба си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия