Турция с остра реакция срещу папата заради арменския геноцид

1934
Турция с остра реакция срещу папата заради арменския геноцид

Римският папа Франциск заклейми арменския геноцид, но ние нито приемаме това сериозно, нито сме съгласни с него, заяви вицепремиерът на Турция Нуреттин Джаникли.

Според него подобна рязка критика от главата на Римо-католическата църква, заявена по време на визитата му в Армения, е неуместна. „За съжаление, в мисленето на Римския папа все още могат да се проследят остатъци от периода на Кръстоносните походи. Изказването му по отношение на събитията от 1915 г. са далеч от обективността и нямат нищо общо с историческите реалности. Това е публично известно. Тази истина я осъзнават в целия свят, в това число и в Армения“, посочи Джаникли по време на посещението си в турския град Гиресун. Той припомни резолюцията на германския Бундестаг, но подчерта, че свидетел на въпросните събития от 1915 г. е била и самата Германия.

Турция: ЕС трябва да създаде собствена армия

Основното предизвикателство за ЕС е да създаде европейска армия, това е общият механизъм за защита и ако Европа пренебрегне това, раз...

„Не трябва да се забравя, че през 1915 г. главнокомандващ на турския генерален щаб е бил германски офицер. Поради това архивите на Германия най-добре и по-категорично от всички са доказателство, че никакъв такъв геноцид не е имало. Единствено са приложени мерки за обезпечаване на безопасността и толкова“, подчерта турският вицепремиер. Според него самите немци са изключително наясно с всички събития от столетна давност така, както и самият Папа и цяла Италия.

В същото време различните приети решения съдържат дълбоко политическа окраска, като за основа се взема религиозният фактор, но не иде реч за нищо, което да е историческо обосновано, допълни Джаникли. Той подчерта, че с изявлението си за събитията от 1915 г. Папата гласно илюстрира причините, поради които Анкара и до момента не е приета в състава на ЕС. „Разбира се, ние не приемаме сериозно подобни твърдения. В нашата история никога не е съществувало нещо подобно, тъй като нашата вяра и традиции поначало не допускат такива действия“, настоя вицепремиерът на Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com