Безплатна виртуалната и добавена реалност за вашия час

21110
Безплатна виртуалната и добавена реалност за вашия час
Снимка: iStock/Gulliver

Много се пише и говори за виртуалната и добавена реалност и тяхното приложение особено в образователната сфера. Но едно е четем, друго е да ползваме. Затова от Actualno.com решихме да направим един материал, с който да ви срещнем практично с възможностите да разнообразите уроците си, в случай, че сте учител или пък да направите ученето на детето ви у дома по-забавно, ако сте родител.

За целта се спряхме на образователното приложение на Google - експедиции. Може да го изтеглите от Google Play или App Store. Приложението е богато на различни ресурси за виртуална реалност или добавена реалност, от най-различни направления. Пълният списък на всички теми, които може да разгледате, може да видите тук: Списък на експедициите.

За да не ви губим времето обаче, избрахме шест конкретни продукта, които ни се сториха по-интересни и които безспорно могат да помогнат при ученето на децата. Три от тях са за добавена реалност и три са за виртуална. Нека само обясним разликата между двете, за тези, които сега се сблъскват с двата термина. При виртуалната реалност вие си слагате очила за VR и попадате в изцяло измислена реалност - тя може да бъде от компютърна анимация през реални сцени заснети с 360 3D камери до игри. При добавената реалност използвате мобилен телефон или таблет, които насочвате към средата около вас и върху нея устройството проектира специално създадена за целта реалност/обект.

Ако не е достатъчно ясно, видео примерите, които направихме за вас ще отговорят на въпросите ви. Затова, нека започваме:

Примери за сцени с добавена реалност в “Експедиции”:

1. Имунната система - ако искате да обясните структурата на човешкото тяло, но рисунките в учебниците не са ви достатъчни или пък искате да покажете как организмът ни се бори с вирусите и това да се случи в пространството пред вас, изтеглете сцените с имунната система.

2. Математика в архитектурата - чудесно приложние, което ще ви помогне да визуализирате впечатляващи 3D модели на някои от най-известните забележителности в света. А чрез тях може да обясните и някои принципи в геометрията и стереометрията например.

3. Геологията на Земята - да обясниш на децата какво има под краката им не винаги е лесно. Но с тези сцени от приложението “Експедиции” може да им покажете 3D модел на Земята, в който са показани всички земни пластове.

4. Американският природонаучен музей - едно е да обяснявате на учениците колко впечатляващи музеи има по света, друго е да ги пренесете в тях. За целта ще ви е полезно да имате VR очила, в които може да сложите смартфона си. Във видеото ви показваме как изглежда виртуалната разходка в музея, без очила, а на дисплея на телефона:

5. Екосистемите - за взаимовръзките между животните и растенията може да се говори дълго, но как ви звучи идеята да пренесете учениците или децата си в пет различни екосистеми - от океанските дълбини през мочурищата до пустините. Ето нагледно:

6. Гигантите на морето - как ви се струва идеята да застанете под огромен син кит или да видите пингвини на няколко метра от вас? Сложете си хедсета, пуснете си тази сцена и ви гарантираме, че ще останете впечатлени. А учениците ви още повече.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от УМНО И МЛАДО:

Тригодишно момче се научи да брои до сто на шест езика

Основно училище в смолянско село се сдоби с 3D принтер и STEM център

Безплатна мобилна игра развива меките умения на децата (ВИДЕО)

Менторска програма „Готови за утре” – младежи помагат на деца

Добавена реалност и умни чинове влязоха в училищните класни стаи (ВИДЕО)

5 начина да рестартираме образованието

Искра Джанабетска за Книговище и четенето като игра и удоволствие

В ерата на по-голяма автоматизация, образованието трябва да дава умения

Работните умения на утрешния ден и как да ги придобием

Технологиите в класните стаи формират бъдещето на образованието

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Умно и младо