Иглика Атанасова, „Училищни чудеса”: Упоритият труд и добро образование могат да отведат всяко дете, където пожелае

7690
Иглика Атанасова, „Училищни чудеса”: Упоритият труд и добро образование могат да отведат всяко дете, където пожелае
Снимка: "Училищни чудеса"

"Училищни чудеса" изгражда позитивни ролеви модели сред ученици с нисък социално-икономически статус и дава възможност на всяко дете да постигне мечтите и целите си, независимо от първоначалния си старт, а чрез холистична програма, проектът работи в посока развитието, подпомагането и вдъхновяването им. Създателите на „Училищни чудеса” вярват, че промяната е възможна и че учениците от малките населени места могат да излязат от задънената улица на бедността и апатията, доверявайки се на собствените си знания и сили.  Подробно за проекта си говорим с една от основателките му – Иглика Атанасова.

 

Здравейте, представете се с няколко думи пред нас.

Иглика Атанасова: Ние сме “Училищни чудеса” - инициатива, програма, проект, организация, както искате ни наричайте, която си поставя високата цел да изгражда позитивни ролеви модели сред ученици от общините Ябланица и Луковит, които демонстрират, че упоритият труд и добро образование могат да отведат всяко дете, където пожелае, независимо откъде е започнало.

 

Кога се появи проектът „Училищни чудеса” и кой стои зад идеята му?

Иглика Атанасова: “Училищни чудеса” съществува от 2013 г., когато учители по програма “Заедно в час” започват да организират тематични междуучилищни събития в селата Брестница, Орешене и Дерманци. До тогава много малко ученици са излизали от своите села и са имали възможността да общуват освен с връстници от други населени места, а и с възрастни ролеви модели, които да споделят с тях своите таланти и професии. Събитията са възможност за децата да упражнят ценни умения като тези да работят в екип, да представят своите идеи пред голяма аудитория. “Училищни чудеса” съществува до днес благодарение на група доброволци, които набират ученици за програмите, водят обучения, набират средства и намират съмишленици, както и една още по-голяма група от ментори и учители, които съпътстват учениците в тяхното личностно развитие.

 

Каква е мисията на проекта?

Иглика Атанасова: “Училищни чудеса” създава ролеви модели сред учениците в общините Ябланица и Луковит, благодарение на две програми.

Едната се казва “Старт в кариерата” за ученици между 10. и 12. клас от общините Ябланица и Луковит, които искат да открият или пък развият своите таланти и силни качества в търсене на своето личностно и професионално развитие. “Старт в кариерата” помага на учениците да формулират лични цели и да създават индивидуален план за тяхното изпълнение, като по време на програмата учениците получават: менторска подкрепа; уроци с учители по предметите, които ще им помогнат да осъществят личните си цели; срещи с вдъхновяващи личности; кариерни форуми; обучения за придобиване на уменията, нужни на всеки в 21. век.

Лидерската програма на “Училищни чудеса” пък е за онези младежи, които искат да бъдат агенти на промяната в своите населени места. Те виждат проблеми, които биха могли да разрешат или пък възможности и услуги, които липсват в техните родни места. По време на Лидерската програма учениците работят ментори и различни експерименти и преминават през серия обучения, предизвикателства и преживявания, за да реализират успешно своите идеи и проекти.

 

Какво се случи от създаването на „Училищни  чудеса” до днес?

Иглика Атанасова: Най-голямата гордост на “Училищни чудеса” са първите двама студенти, възпитаници на програма “Старт в кариерата”. Единият студент учи за първа година специалност “Помощник-фармацевт” в Медицинския университет в гр. Плевен, а другата студентка учи за втора година специалност “История и геополитика на Балканите” в Софийския университет. Над 50 ученици са участвали досега в лидерската програма на „Училищни чудеса”, като са осъществили 25 значими за общностите си проекти. Някои от проектите са облагородяване на футболното игрище в с. Златна Панега, кампании за превенция на ранните бракове  в селата Добревци, Торос и Брестница и театрални постановки, целящи да покажат колко е важно образованието.  Една от тях се игра общо 4 пъти – в гр. Ябланица (премиера), в с. Румянцево и две представления в гр. Луковит. Постановката беше гледана от над 500 души - ученици, родители, учители.

 

Разкажете ни за методите, които използвате, за да мотивирате децата да посещават училище.

Иглика Атанасова: Силен мотиватор са възможностите, които “Училищни чудеса” предлага на учениците. Всяка от възможностите, била тя участие в някоя от програмите, стипендия, национален конкурс, обучение, среща с ролеви модел или кариерен форум, е пряко обвързана с тяхното личностното развитие, изисква от тях да положат екстра усилия и да бъдат силни, старателни и редовни  ученици. Когато имаш високи очаквания към учениците, те полагат повече усилия и постигат повече.

Друг мотиватор на учениците в двете програми са менторите и останалите ролеви модели, с които “Училищни чудеса” ги среща. Това са професионалисти от различни сфери, чиито успех се дължи освен на образованието, което имат, а и на постоянния им стремеж към подобряване и усъвършенстване. Благодарение на тях учениците виждат пряка връзка между образованието и кариерата, между образованието и удовлетворението от живота, който водиш и успехите, които постигаш.

 

Нека обърнем внимание и на програмата „Старт в кариерата”. Как отчитате приноса ѝ за децата, включили се в нея?

Иглика Атанасова: Благодарение на “Старт в кариерата” двама ученици от селата Румянцево и Дерманци в момента следват в едни от най-добрите университети в България. За всички останали, които не са на прага на висшето образование, програмата дава възможност да се замислят върху своите силни страни, интереси и таланти и да предприемат конкретни стъпки за това да ги развият и потенциално да ги превърнат в свой актив, когато тръгнат по избрания кариерен път. По време на работата със своите ментори учениците освен че опознават себе си, а и се информират за хилядите варианти за своето развитие оттук насетне. Има ученици, които се отказват от кариерни пътеки, към които са се насочили, а има и ученици, които затвърждават изборите, които са направили преди влизането си в програмата. А има и ученици, които откриват нови и нови възможности за себе си и дори са още по-затруднени от пътищата, които имат пред себе си.

 

Какъв е процесът по включване в менторската програма на „Училищни чудеса” и за кого е отворена тя?

Иглика Атанасова: “Училищни чудеса” вече приключи набирането на ментори по програма “Старт в кариерата”, но през февруари планира да започне работа по лидерската програма. Най-лесно е да последвате “Училищни чудеса” във Facebook, да посетите сайта schoolmiracles.bg или пък директно да пишете на team@schoolmiracles.bg. Едното от мототата на “Училищни чудеса” е “Хората са чудесата!”, така че винаги се търсят съмишленици, експерти и ролеви модели, с които учениците да работят и да се срещнат.

Дейността на „Училищни чудеса” може да подкрепите и чрез дарение по кампанията „Вдъхни кураж и светлина”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com