Съвети за учители: Как да направите онлайн уроците по-интересни?

10922
Съвети за учители: Как да направите онлайн уроците по-интересни?
Снимка: iStock

Пандемията от COVID-19 затвори вратите на класните стаи по цял свят и ги преобразува във виртуални. Това принуди учителите бързо да адаптират подхода си към ангажиране вниманието на учениците и да съумеят да им предадат материал, който до момента е преподаван предимно в присъствена форма. Но докато в началното и средното училище идеята за онлайн класната стая е нова концепция, този методът се разраства във висшето образование от известно време. Налице е забележителна крива на растеж по отношение на онлайн образованието, а подобренията и развитието на технологиите ще помогнат за увеличаване на тенденцията.

Успехът на онлайн обучението е способността да се използват технологиите за увеличаване на обхвата на образователния процес. До 2020 г. движещата сила в търсенето на онлайн курсове, е нуждата от по-евтина и в същото време висококачествена опция за подобряване на образователния процес. Но в днешната пандемична обстановка използването на технологии в процеса на обучение се прилага на всички нива на преподаване.

Добрата новина е, че е установено, че нивото на ефективност на онлайн учениците и традиционните ученици е сравнима, което може да осигури известна степен на увереност у родителите и учителите, че концепцията може да бъде успешна.

Като учители, преподаващи в дистанционна форма, съществена част е да знаете на какви инструменти да се доверите и по-важното - как да ги използвате, за да запазите онлайн уроците си интересни и ефективни. Ключът към всеки метод на обучение е да ангажира учениците. Ето какви стъпки можете да предприемете, за да направите това и в онлайн среда:

Адаптирайте учебната програма в по-кратки уроци

Организирането на учебния материал е първата стъпка към създаването на ефективен онлайн курс. Твърде често учениците имат погрешното схващане, че естеството на онлайн урока/предмета ще бъде по-лесно, поради удобството на дистанционната работа. Ключът към избягването на този проблем е да представите съдържанието на урока си в лесно разбираем формат, който учениците да почувстват като управляем. Важно е да имате предвид, че те ще интерпретират голяма част от материала сами, без нормалните подсказки и намеци, които биха получили както от вас, така и от други ученици по време на типичен час в класната стая.

За да бъдат ефективни, учениците трябва да следват инструкциите за урока, както и да могат да проследяват собствения си напредък чрез предоставените от вас материали.

Опитайте да балансирате материала за съответния предмет, като разделите и представите уроците си на по-малки порции. Уверете се и че не включвате твърде малко елементи в урока, тъй като учениците могат да започнат да поставят под въпрос стойността на предмета.

Като правило имайте поне десет отделни урока, но не повече от петдесет. За по-сложни теми, които може да изискват повече от петдесет урока, ги групирайте в по-кратки подраздели, така че учениците да могат лесно да следят своя напредък.

Петър Вълчовски: Най-големите фенове на „Музей на пчелата” са децата

Днес ви срещаме с Петър Вълчовски - председател на неправителствената организация „Биоград София” и един от хората, стоящи ...

Видео добавки

Видеоклиповете са основна част от образованието и онлайн уроците със сигурност не се различават. Представянето на учебни материали във видео формат има много образователни предимства, включително допринася за:
- по-високи оценки;
- повишена мотивация на учениците;
- подобрено учебно изживяване;
- потенциал за по-дълбоко изучаване на предмета;
- подобрена работа в екип и комуникативни умения;
- учебни ресурси за използване в бъдеще;

Друго предимство на използването на видео е възможността да се позволи на учениците да изследват уроците си по всяко време, запазвайки минутите в клас за интерактивна дискусия. Технологиите са от голяма помощ при използването на видео уроци, защото днес е изключително лесно да създадете висококачествени записи само с лаптоп или дори смартфон.

Включете кратки видеоклипове

За да бъде ефективно добавянето на видеоклипове към урок, трябва то да се извърши по подходящ начин. Обхватът на детското вниманието е кратък, който проблем се засилва с по-малката възраст на ученика. Простото записване на лекция няма да доведе до ангажираност, така че помислете как да разпределите съдържанието на раздели, които ще облекчат възприемането им.

Николай Николов от ABLE Mentor: Ролята на образованието е да ни направи пълноценни членове на обществото

ABLE Mentor подкрепя ученици от горните класове на гимназия да развиват потенциала си, помагайки им да се ориентират по-добре в морето ...

Изследване, направено от екип от изследователи на Масачузетския технологичен институт, установява, че видеоклипове с дължина не по-голяма от шест минути са най-ангажиращи. Други предложения включват редуване на видео с презентатор, който дава обяснения с информационни слайдове.

Включете кратки тестове, които не носят конкретна оценка

Включването на чести, кратки тестове без оценка е изключително ефективен метод за усвояването на информацията.

Някои от предимствата им включват:
-
идентифициране на пропуски в знанията;
-
потенциално окуражаващ резултат;
-
насърчаване на по-добра организация на знанията;
-
получаване на незабавна проверка на верни или неправилни отговори;
-
предоставяне на обратна връзка от учителя.

С включване на тестовете-проверка като елемент от урока, учениците не са така изложени на натиска да получат добра оценка, а могат да се съсредоточат повече върху разбирането на материала.

Тийнейджъри представиха свои решения за медийна грамотност

Как да създаваме съдържание в интернет, без да застрашаваме сигурността си? Кои са белезите на фалшивите новини? Как да отразяваме етич...

Създайте дискусионни форуми и изисквайте участие

Взаимодействието между учениците е от съществено значение за ефективното преподаване онлайн. То може да се постигне, като се изисква тяхното участие в онлайн дискусионни форуми. Включването  на такъв форум към обучителните ресурси дава възможност за комуникация по всяко време. Така учениците имат възможността да продължат разговорите, предизвикани по време на час и да се запознаят по-добре с темите, като ги обсъждат със своите връстници.

При включването на дискусионен форум към онлайн обучението трябва да се обърне внимание на правилата за поведение. Нормите за взаимодействие онлайн или „Нетикет“ трябва да бъдат установени и наложени, точно както поведението в класната стая.

 

Автор: Александра Цанкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com