10 основателни причини да не си лягате с мокра коса

6328
10 основателни причини да не си лягате с мокра коса
Снимка: iStock/Guliver

Всички сме чували, че спането с мокра глава е вредно, въпреки това го правим понякога. Причините за това са много: спестяване на време сутрин, нежелание да се използва сешоар от страх да не съсипете косата или да не събудите спящите роднини.

Съществуват поне 10 последствия, до които води навикът да заспите без да изсушите косата си.

Ето защо не трябва да спите с мокра глава:

Хипотермия

Ако спите с мокра глава в стая, в която е включен климатик, или времето е хладно, ще настинете. Може да се събуждате през нощта заради дискомфорта, което ще се отрази неблагоприятно на качеството на съня ви, предупреждава econet.ru.

Затова изсушете косата си преди лягане. Освен това, можете да загреете пижамата и чорапите си със сешоара, за да направите съня си възможно комфортен.

Отслабване на имунитета

Освен че създава дискомфорт, хипотермията може да отслаби и имунната система на организма. Въпреки твърдението, че е възможно да се простудиш само чрез улавяне на вирус, има доказателства, че високата влажност в комбинация с ниските температури може да допринесе за това.

Пазете се от тези хора, те са енергийни вампири

Става така, тъй като охлаждането на тялото стеснява кръвоносните съдове, носещи белите кръвни клетки, които трябва да се борят с инфекцията. Съответно, естествените защитни сили на организма са отслабени и човек е по-вероятно да се разболее.

Бактериален растеж

Комбинацията от топлина и влажност създава идеални условия за бърз растеж на бактериите. Представете си колко ще се навъдят по възглавницата ви, докато спите с мокра глава.

Главоболие

Бактериалният растеж от своя страна води до засилено кръвообращение в засегнатата област, защото тялото ще се опита да се отърве от тях по всякакъв начин. Това ще провокира повишаване на налягането и в резултат на това ще се появи главоболие.

Акне

Тъй като по време на сън контактуваме с възглавницата не само с главата си, но и с лицето си, бактериите, причинени от влагата, ще проникнат в кожата и ще доведат до неприятни последици като акне и възпаления.

Косопад

Този проблем възниква поради много фактори. И един от тях е трихофитозата - гъбично кожно заболяване, което се появява на фона на високата влажност и топлина. Трихофитозата се появява като червеникави, люспести петна, които причиняват сърбеж и косопад. Най-опасното при това заболяване е, че е заразно.

Пърхот

Спането с мокра коса лишава скалпа от естествената му липидна бариера, която се абсорбира в спалното бельо и възглавницата заедно с излишната влага. Липсата на защитен слой върху кожата, съчетана с увеличения растеж на бактерии и развитието на гъбички, води до появата на пърхот.

Накъсване на косата

Мократа коса е чувствителна на всякакво влияние, става много слаба и чуплива. По време на сън често се обръщаме и триенето, което възниква в този момент, нарушава структурата на косъма или силно го уврежда. Мократа коса, завързана на кок или опашка, води до същия резултат.

Проблеми със стилизирането

Много момичета са запознати със ситуацията, когато са си лягали с мокра глава, а на следващия ден са неузнаваеми. За да подредите косата си, ще трябва отново да намокрите косата си.

Вяла коса

Заедно с влагата, възглавницата абсорбира и естественото масло, което се намира вътре и извън нашата коса и я предпазва от външни влияния. Но освен защита, тя придава и блясък и влага. Следователно, спането с мокра глава може да накара косата ви да изглежда невзрачна и безжизнена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com