12 съвета за отказване на цигарите

39709
12 съвета за отказване на цигарите
Снимка: Thinkstock

Пушенето на цигари причинява сериозни заболявания и води до пристрастяване. Когато се запали цигара, тютюнът гори и създава дим. В цигарения дим са идентифицирани повече от 8000 химикали или „димни съставки“. Kласифицирани са приблизително 100 от тях като причини или потенциални причини за заболявания като рак на белите дробове, сърдечносъдови заболявания и емфизема. Сред тези съставки са арсен, бензол, бензопирен, въглероден окис, тежки метали (например олово, кадмий), циановодород, и специфични тютюневи нитрозамини.

Как да откажем цигарите

1. Намерете своята причина

За да се мотивирате се нуждаете от мощна, лична причина да се откажете. Възможно е да не желаете да давате лош пример на децата си. Или да намалите шанса си да получите рак на белите дробове, сърдечни заболявания или други състояния. Друга причина е да искате да изглеждате и да се чувствате по-млади.

Изберете причина, която е достатъчно силна!

3. Помислете за заместваща терапия с никотин
Когато спрете да пушите, отнемането на никотин може да ви доведе до главоболие, да повлияе на настроението ви или да изпие енергията ви. Копнежът за „само едно влачене“ е труден. Никотиновата заместителна терапия може да ограничи тези позиви. Проучванията показват, че никотиновата дъвка, таблетките и пластирите подобряват шансовете ви за успех, когато сте също в програма за отказване от пушене.

2. Помислете за заместваща терапия с никотин

Когато спрете да пушите, отказът от никотин може да ви доведе до главоболие, да повлияе на настроението ви или да изцеди енергията ви. Копнежът за „само едно дръпване“ е мъчителен. Никотиновата заместителна терапия може да ограничи тези състояния. Проучванията показват, че никотиновата дъвка, таблетките и пластирите подобряват шансовете ви за успех.

3. Научете за хапчетата с рецепта

Лекарствата могат да ограничат желанието и също могат да направят пушенето по-малко удовлетворяващо, ако вземете цигара. Други лекарства могат да облекчат някои симптоми като депресия или проблеми с концентрацията.

4. Разчитайте на близките си

Кажете на вашите приятели и семейство, че се опитвате да се откажете. Те могат да ви насърчат да продължите, особено когато се изкушавате да запалите. Можете също да се присъедините към група за поддръжка или да говорите със съветник. Поведенческата терапия е вид консултация, която ви помага да идентифицирате и да се придържате към стратегиите за отказване от тютюнопушенето. Дори няколко сесии могат да помогнат.

Пушачите живеят с повече болка

Хората, които пушат и дори тези, които са се отказали, съобщават, че живеят с повече болка, отколкото тези, които никога не са имали вр...

5. Дайте си почивка

Една от причините хората да пушат е, че никотинът им помага да се отпуснат. След като откажете цигарите, ще ви трябват нови начини за разпускане. Има много опции! Можете да се упражнявате като издухате пара, да слушате любимата си музика, да излизате с приятели, да се порадвате на масаж или да отделите време за вашето хоби. Опитайте се да избягвате стресови ситуации през първите няколко седмици след като спрете да пушите.

6. Избягвайте алкохола

Когато пиете е по-трудно да се придържате към целта си да откажете цигарите. Затова се опитайте да ограничите алкохола. Заменете кафето с чай! Ако обикновено пушите след хранене, намерете нещо друго, което да правите вместо това, като да миете зъбите, да се разхождате, да пишете на приятел или да дъвчете дъвка.

С какво е опасно пушенето на традиционни и електронни цигари

Пушенето едновременно на традиционни и електронни цигари повишава три пъти риска от хронични заболявания на белите дробове, съобщава &b...

7. Чиста къща

След като изпушите последната си цигара, изхвърлете всичките си пепелници и запалки. Измийте всякакви дрехи, които миришат на дим и почистете килимите и тапицерията си. Използвайте освежители за въздух, за да се отървете от този познат аромат. Ако сте пушили в колата, почистете и нея. Не искате да видите или помиришете нещо, което ви напомня за пушенето.

8. Опитвайте и опитвайте отново

Много хора пробват няколко пъти преди да се откажат от цигарите завинаги. Ако не успеете от първия път, не се обезсърчавайте. Вместо това помислете какво е довело до рецидив, като емоциите или настройката, в която сте били. Използвайте го като възможност да засилите ангажимента си да се откажете. След като вземете решение да опитате отново, задайте „дата на излизане“ в рамките на следващия месец.

Изследване: Пушенето подсилва депресията и шизофренията

Пушенето помага на депресията и шизофренията. Това казват генетици, публикували статия в списанието Psychological Medicine, цитирано от...

9. Движете се

Активността може да ограничи никотиновите желания и да облекчи някои симптоми. Когато искате да посегнете към цигара, излезте на разходка. Дори леките упражнения помагат. Калориите, които изгаряте, също ще предотвратят увеличаването на теглото, докато отказвате пушенето.

10. Яжте плодове и зеленчуци

Не се опитвайте да гладувате, докато се отказвате от цигарите. Твърде много лишения могат лесно да предизвикат обратна реакция. Вместо това, опростете нещата и се опитайте да ядете повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини. Те са полезни за цялото ви тяло.

11. Наградете се

Може ли да се развие хроничен бронхит от пасивното пушене?

От пасивното пушене има риск да се развие хроничен бронхит. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин д-р Теменужка Любенова, предсе...

В допълнение към всички ползи за здравето, едно от предимствата да се откажете от цигарите са всички пари, които ще спестите. Има онлайн калкулатори, които установяват колко по-богат ще бъдете. Наградете се, като харчите част от тези пари за нещо забавно.

12. Помнете, че времето е на ваша страна

Веднага щом се откажете започвате да получавате незабавни ползи за здравето. Само след 20 минути сърдечната честота се връща към нормалното. В рамките на един ден нивото на въглеродния окис в кръвта ви също се връща на мястото си. Само след 2-3 седмици ще започнат да намаляват шансовете ви за сърдечен удар. В дългосрочен план ще намалите и шанса си да получите рак на белия дроб и други видове рак.

източник: www.webmd.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com