5 храни, които прочистват организма ни от натрупаните през зимата токсини

8009
5 храни, които прочистват организма ни от натрупаните през зимата токсини
Снимка: iStock/Guliver

Дори и да се храните здравословно в тялото ви може да има натрупани токсини. Ендокринологът и диетолог Алена Барредо посочва пет храни, които ще ви помогнат да се справите с натрупаните токсини от зимата. Негативните последиците от токсините се проявяват във външния вид, но здравето на човека също се влошава.

Поне веднъж в седмицата трябва да си правите детокс ден, за да се отървете от токсините и да се чувствате по-здрави и свежи с всеки изминал ден. Ето и храните, които ще ви помогнат за тази цел.

Цвекло

На много места и в диети се споменава, че цвеклото е изключително полезно за черния дроб. То му помага да се отърве от токсините и да пречисти кръвта, като и зарежда организма с енергия. Цвеклото, тиквата и морковите са чудесни детоксикатори особено през зимните месеци. Тогава се предлагат в изобилие на пазара и са леснодостъпни.

Редовната консумация на цвекло доставя на организма вещества като фолат, манган, калий и фибри. Всички те са полезни за справяне на организма с умората, подобряване на кръвния поток и неутрализиране на тежките метали и токсини в тялото.

Какво е диета детокс

Зеленолистни зеленчуци

Това са зеле, рукола, глухарче. Те се използват широко в народната медицина при проблеми с черния дроб и камъни в жлъчката. Съдържат високи нива на фибри, магнезий и вода. Именно това ги прави подходящи за детокс диета, с която да прочистите организма си. Хубаво е да присъстват ежедневно на масата ви.

Целина

Тя има широк минерален състав. Помага за засилване на устойчивостта на организма към вредни добавки и консерванти от други храни. Засища, а можете да я добавите към различни ястия, тъй като лесно се приготвя.

Копър

Той е се използва за облекчаване на симптомите на преяждане в много източни култури. Растението има успокояващ ефект върху храносмилателната система, но е богато на фибри и витамин С. Те имат антибактериални свойства. Може да се използва като подправка под формата чай. Има и етерично масло от копър, което се използва при колики и стомашни проблеми.

Детокс на белите дробове с естествени средства

Чиа

Тя е чудесен източник на фибри. Една супена лъжица от семената съдържат 5 грама фибри. Това означава, че само няколко супени лъжици от семената ще ви доставят нужното количество фибри. Те са полезни и за функцията на червата, тъй като помагат на храната да се движи свободно и улесняват изхождането.

Също така те осигуряват ситост на стомаха и намаляват холестерола. С тях успешно можете да отслабнете. Преди обаче да ги използвате, то трябва да накиснете семената във вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Съвместими зодиакални съвпадения за зодия Везни

Кои са петте черти на успешния бизнесмен?

Домашният препарат, с който ще отпушите мивката за секунди

Всичко за двойната брадичка, плюс 6 лесни упражнения за премахването й

Чаят от тази подправка унищожава мазнините и регулира теглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Открийте най-много и най-малко съвместимите зодиакални знаци според астрологията

Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com