5 невероятни ползи за здравето от червените чушки

98865
5 невероятни ползи за здравето от червените чушки
Снимка: Pixabay.com

Едва ли има българска трапеза, на която чушката да не присъства целогодишно. Червени, жълти, зелени - тези колоритни зеленчуци придават незабравим облик и вкус на всяко ястие. Днес ще обърнем по-специално внимание на вкусните червени чушки и по-точно на техните ползи върху човешкия организъм.

Всъщност червената и зелената чушка са плод на едно и също растение, но в различен стадий на зрялост. Червените, които са оставени на стръка почти до края на лятото, са много по-ароматни и сладки.

Стритите червени чушки - изненадващ източник на витамин С

При първите признаци на настинка или грип хората обикновено бързат да се запасят с портокали и мандарини, които са известни с високото ...

Люти чушки: Хранителни факти и ефекти върху здравето

Този вид зеленчук е особено богат на витамините А, В1, В2, В6, С и Е, като количеството на витамин С е с пъти по-голямо спрямо това в магданоза и цитрусовите плодове. Червените и оранжевите чушки са по-богати на витамин С и съдържат 30 пъти повече каротин от зелените такива.

В състава на червените чушки влиза и алкалоида капсаицин – вещество, което определя специфичния вкус на чушката.

Ползите за здравето от червените чушки

1. Червените чушки съдържат повече от 200 процента от дневния ви прием на витамин С. Освен че е мощен антиоксидант, витамин С помага за правилното усвояване на желязото. Ако имате недостиг на желязо, опитайте се да комбинирате червените чушки с вашия желязо източник за максимално усвояване.

Чай от джинджифил: Дар от природата

Чудото на природата, наречено джинджифил, се използва от хилядолетия за подправяне на храна и лечение на неразположения. Джинджифилът ...

2. Червените чушки са чудесен източник на витамин В6 и фолат. И тези витамини и минерали могат да помогнат за предотвратяване на анемия.

3. Червените чушки помагат да поддържат здравословно нощно зрение. Te са с високо съдържание на витамин А, който спомага за поддържането на здравото зрение, особено нощното виждане. Така че, когато става дума за чушки, избирайте червените!

4. Червените зърна от чушки са пълни с антиоксиданти. Комбинираните ефекти на витамин А и С създават страхотен антиоксидантен капацитет, а с ликопен в сместа червеният пипер се превръща в първокласна суперхрана. Ликопенът е това, което прави доматите и чушките червени. Червените чушки са един от зеленчуците с най-голямо съдържание на ликопен, за който е доказано, че помага за предотвратяване на много видове рак, включително рак на простата и рак на белите дробове.

5. Изгаряте повече калории с червени чушки. Последните изследвания показват, че сладките червени чушки могат да активират термогенезата и да увеличат скоростта на метаболизма. Червените чушки не съдържат капсаицин, което прави чушките горещи и ни кара да се потим, но те имат леко термогенно действие, което повишава метаболизма ни, без да повишава сърдечната ни честота и кръвното налягане, както правят лютите чушки.

Мурсалски чай - чудо от Родопите

Мурсалският чай е една от най-невероятните билки, която се среща в природата Ароматната билка се използва от поколения в Родопите при ...

Сокът на червените чушки е много богат на силиций – вещество, което е много важно за косата и ноктите, помага за нормалната работа на мастните жлези. Сокът от червени чушки, смесен със сок от моркови дава отлични резултати за изчистването на пъпки и акне от кожата. Сместа от двата сока се препоръчва и при газове в червата, спазми в стомаха. Препоръчителната дневна доза е 50 мл.

Въпреки многото полезни свойства, които изброихме, трябва да използвате червените чушки с особено внимание в случаи на заболявания на стомаха, червата, черния дроб и бъбреците, тъй като червения пипер съдържа много етерични масла и сурови влакнини.

източник: www.chatelaine.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com