7 ползи за здравето от кивито

53068
7 ползи за здравето от кивито

Киви са малки плодове, които излъчват приятен аромат и много ползи за здравето. Зелената им плът е сладка и остра. Освен това кивито е пълно с хранителни вещества като витамин С, витамин К, витамин Е, фолат и калий. Те също имат много антиоксиданти и са добър източник на фибри. Малките им черни семена са годни за консумация, както и размитата коричнева кора, въпреки че мнозина предпочитат да обелят кивито, преди да го ядат.

Кивито е вид покритосеменни растения от род Актинидия. Плодовете на някои негови култивари и хибриди се използват за храна. Те имат кафява, мека, мъхеста обвивка и тревистозелена, сочна и мека сърцевина. Около нея са разположени дребни черни семки. Плодовете му приличат по големина и форма на дребни картофи. Отглежда се главно в Китай и страните от далечния Изток. Аклиматизиран е в Европа, включително и в България. Обича топлия климат и в България се отглежда в районите по Черноморието и Пиринския край.

Защо кивито е толкова полезно ?

Кивито е един екзотичен плод, който е богат на витамин С. Ароматът и вкусът му са интересни и много ободряващи. То съдържа множество ви...

То представлява дървообразен висок храст – многогодишна лиана, достигаща до 20 м, с много едри (15 – 20 см), красиви листа, опадащи през есента. Актинидията е двудомно еднополово растение – има мъжки и женски, които се опрашват от пчелите и вятъра.

Ползи за здравето от киви

1. Може да помогне за лечение на астма

Смята се, че голямото количество витамин С и антиоксиданти, които се съдържат в кивито, всъщност може да помогнат за лечение на хора с астма. Едно проучване от 2000 г. установява, че има благоприятен ефект върху белодробната функция сред тези, които редовно консумират пресни плодове, включително киви. Пресните плодове като киви могат да намалят хрипове при податливи деца.

2. Помага на храносмилането

Пчелен прашец - всичко, което трябва да знаете за тази супер храна

Пчелният прашец е смес от цветен прашец, нектар, ензими, мед, восък и пчелни секрети. Пчелните фуражи събират прашец от растенията и го...

Кивитата имат много фибри, което е добре за храносмилането. Те също съдържат протеолитичен ензим, наречен актинидин, който може да помогне за разграждането на протеина. Едно проучване наскоро установява, че екстрактът от киви, съдържащ актинидин, значително подобрява храносмилането на повечето протеини.

3. Подсилва имунната система

Кивитата са пълни с хранителни вещества и с витамин С. Всъщност само 1 киви осигурява около 273 процента от дневната ви препоръчителна стойност. Витамин С е важно хранително вещество, когато става въпрос за повишаване на имунната ви система, за да се предпазите от болести. Едно проучване дори установява, че кивито може да поддържа имунната функция и да намали вероятността от развитие на заболявания, подобни на настинка или грип. Това е особено вярно в рискови групи като възрастни над 65 години и малки деца.

4. Намалява риска от други здравословни проблеми

Оксидативният стрес може да доведе до увреждане на нашата ДНК. Това може да доведе до здравословни проблеми. Благодарение на антиоксидантите си, има някои доказателства, че редовната консумация на киви или екстракт от киви намалява вероятността от оксидативен стрес.

Мурсалски чай - чудо от Родопите

Мурсалският чай е една от най-невероятните билки, която се среща в природата Ароматната билка се използва от поколения в Родопите при ...

Тъй като окислителното увреждане на ДНК е силно свързано с рак на дебелото черво, редовната консумация на киви също може да намали риска от рак на дебелото черво.

5. Може да помогне за контролиране на кръвното налягане

Освен че плодовете на киви могат да осигурят допълнителен тласък на имунната ни система, те могат да ни помогнат да контролираме кръвното си налягане. Изследване от 2014 г. открива доказателства, че биоактивните вещества в кивито могат да понижат кръвното налягане. В дългосрочен план това може да означава и понижен риск от състояния, които могат да бъдат причинени от високо кръвно налягане, като инсулт или инфаркт.

6. Намалява съсирването на кръвта

Защо витамин C е толкова важен за здравето ни

Витамин С, известен още като аскорбинова киселина, е важно хранително вещество, което поддържа функционирането на организма. Той подпом...

Освен че ни помага даконтролираме кръвното си налягане, кивитата всъщност могат да намалят съсирването на кръвта. Проучване на университета в Осло установява, че консумацията на два до три плода киви на ден значително намалява риска от кръвосъсирване. Установено е също, че намаляват количеството на мазнините в кръвта. Изследователите казват, че тези ефекти са подобни на тези на дневната доза аспирин за подобряване на здравето на сърцето.

7. Предпазва от загуба на зрение

Макулната дегенерация е основната причина за загуба на зрение и кивито може да помогне да защитите очите си от нея. Едно проучване установява, че чрез консумация на три кивита на ден макулната дегенерация е намалена с 36 процента. Счита се, че високите нива на зеаксантин и лутеин допринасят за този ефект.

Потенциални рискове

Яденето на киви се счита за безопасно за повечето хора. Основното изключение е за тези, които са алергични. Признаците за алергия към киви включват сърбеж в гърлото, подут език, проблеми с преглъщането, повръщане и копривна треска. Рискът ви за алергия към киви се увеличава, ако сте алергични към лешници, авокадо, пшеница, смокини или макови семена.

В редки случаи киви може да забави съсирването на кръвта, увеличавайки кървенето. Това може да увеличи тежестта на нарушенията в кървенето. Ако имате нарушение на кървенето или предстои операция, избягвайте да ядете киви.

Люти чушки: Хранителни факти и ефекти върху здравето

Лютите чушки са плодове на тропически храсти от рода Capsicum , които съдържат веществото капсаицин. Те имат силен аромат и вкус, вари...

Дозировка

Кивитата могат да се ядат цели и сурови или да се правят на пюре. Най-добре е кивито да не се готви, за да запази съдържанието му на витамин С. Може да се приема и като добавка. Добавките могат да бъдат под формата на прах, таблетки или капсули и обикновено се правят от екстракт от киви.

Дозировката, която приемате, зависи от фактори като възраст, здравословно състояние и това, което се опитвате да лекувате. Яденето на едно до три кивита на ден е достатъчно за повечето хора да получат тласък на хранителните вещества от плодовете. Дневната доза от някои прахове за киви е около 5,5 грама. Следвайте инструкциите за приеманите добавки и попитайте Вашия лекар, преди да започнете нов режим на добавка. Те ще могат да ви кажат колко е безопасно за вас.

източник: www.healthline.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com