Български съвети за гледане на домати без пръскане

26305
Български съвети за гледане на домати без пръскане
Снимка: iStock

В тази статия ще разберете за един изцяло нов метод, открит от българин на име Петьо Попов, живеещ в село Николаево, Плевенско. Той сподели пред репортери каква е тайната при отглеждането на неговите домати, тъй като всички от селото са забелязали завидните му постижения.

На първо място, Попов споделя, че от голямо значение е как са разположени самите редове, където се посяват растенията. Важно е те да вървят в посока север – юг с уточнение, че разстоянието между тях трябва да не е по-малко от 1 метър и да не надвишава 2 метра. Следващото действие е свързано с оформянето на лехите. Трябва да са достатъчно дълбоки и след като ги изкопаете, на дъното полагате тор и я обръщате 1-2 пъти така, че да се смеси с пръстта. Следващата стъпка е посипването със слама, листа или талаш. Петьо Попов отбелязва, че е от голямо значение да се запази влажността на почвата по този начин, както и да се осигури оптимална среда за червеите. Другият трик, с които си служи Попов, е да засажда и по някое други растение в близост до доматите. Споделя за магданоз, невен, чубрица и босилек, които са помощници срещу борбата с маната. Ако все пак маната засегне някое от стеблата, той дава съвет да се отстрани засегнатата част и да се изхвърли далеч от останалите растения.

Накарайте набраните зелени домати да узреят и станат червени!

Можете да наберете доматите зелени и да ускорите узряването им и да ги направите годни за хапване с няколко лесни и ефективни трика. О...

Другият съвет, който стопанинът споделя, е за семената, които използва. Той предпочита да сади едни и същи семена всяка година. Обяснява го с това, че по този начин растенията се адаптират към дадения тип почва. Също така излага и факта, че купените растения рядко оцеляват.

Що се отнася до наторяването, Петьо Попов залага на натуралните съставки. Неговата тайна е екстракт от коприва. Копривата престоява във вода около 30 дни и след това растенията се напръскват с нея.

Стопанинът от село Николаево споделя още, че обръща градината само през първата година. Оттам нататък само се прекопава преди да бъдат засадени растенията.

Като за финал, Попов споделя, че този начин за отглеждане на домати му осигурява завидно добра реколта всяка година. Разказва, че е имало болести по доматите му, но с тази разлика, че болното растение не е заразявало останалите, както в повечето случаи се получава. Казва, че не му се налага да купува най-различни видове тор и препарати за пръскане. Всичко, което му е нужно, може да намери в двора си и да му свърши чудесна работа, както досега.

Опитните домакини приготвят домати за зимата само с 2 съставки

Сега е идеалният момент за приготвяне на домати за зимата. Ако обичате домашните консерви, но мислите, че приготвянето им отнема доста ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Само по 1 чаша топла вода на гладно - върши чудеса за тялото

Съвместими зодиакални съвпадения за зодия Везни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как числата могат да съсипят живота ви?
Как числата могат да съсипят живота ви?

Дали числата са само цифри на страницата или притежават повече сила, отколкото предполагаме? Спрели ли сте някога да обмислите как числата могат...