Цветовете в дома и тяхното въздействие

7649
Цветовете в дома и тяхното въздействие
Снимка: iStock/Guliver

Когато декорирате дома си и избирате цветове, не следвайте само естетическите си предпочитания и модни тенденции. Не забравяйте, че всеки цвят влияе на нашето настроение и психическо състояние. Ето как се отразяват цветовете на психиката ни:

СИНЬО  

Синият цвят е успокояващ, помага за концентрация и релакс. Изчиства съзнанието и стимулира правилното дишане. Добре е да боядисате в синьо салона или стая, в която релаксирате. Имайте предвид, обаче, че наситеното синьо е студен цвят. По-добре изберете сред нюансите на светло синьо, което е по-меко и топло.

ЖЪЛТО

Добра идея е да боядисате кухнята си в жълто. Жълтият цвят повишава настроението и носи енергия, точно от това имате нужда сутрин, докато чакате чая или кафето си. Жълтият цвят отразява слънчевите лъчи и ви носи приповдигнато настроение на радост и ентусиазъм.

БЯЛО

Белият цвят създава усещане за чистота, подреденост и стерилност. Освен това, белите стени създават усещане за простор. Ако боядисате в бяло тавана, стаята ще изглежда по-голяма и висока. От друга страна, белият цвят се свързва с клинична или делова обстановка. Ако предпочитате по-ярки детайли и цветове, бялото не е вашият цвят за дома.

ЗЕЛЕНО

Вашият цвят според зодията

Всяка зодия си има своя силен цвят, който определя същността и настроението на своя представител. Ето кои са силните цветове на всеки з...

Зеленият цвят символизира плодородието, земята и природата. Това е най-релаксиращият цвят за очите. Зелените стени успокояват съзнанието, възстановяват силите и насърчават присъствието на духа. Особено подходящ е за тези, които обичат природата.

ЛИЛАВО

Това е цветът на богатството, лукса и драматизма. Създава усещане за страст, романтика, тайнственост. Тъмните нюанси на лилавото не са много подходящи за стаи, в които релаксирате. Ако държите да боядисате спалнята си в лилаво, по-добре изберете цветовете на лавандула или люляк.

ОРАНЖЕВО

Цветовете, които ще ни донесат късмет през 2021 година

Със сигурност всеки от нас си мечтае, за поне малко повече късмет през 2021 г. Според китайския хороскоп догодина влизаме в годината на...

Оранжевото е вълнуващ цвят, който носи прилив на енергия и ентусиазъм. Чудесен е за помещения, в които кипи живот, но не и за места, в които искате да релаксирате. Оранжевият цвят стимулира апетита, така че, ако искате да се храните здравословно и да намалявате калориите, не боядисвайте кухнята си в този цвят.

ЧЕРВЕНО

Докато много хора свързват червения цвят с романтика и рози, червеното е и цветът на агресията и враждебността. Червеният цвят повишава кръвното налягане, сърцебиенето и раздразнителността. Чудесно е да добавите червени детайли при събирания, както и до боядисате в червено общи помещения, където се събират хора и не служат за релакс.

РОЗОВО

Интересно е да се знае, че съществува т.нар. „розов ефект“. Това е състояние, когато сте под въздействие на голямо количество розов цвят. Това носи ефекта на успокояване на нервите, облекчаване на чувството на ярост, агресия и негативизъм. Розовият цвят е точно противоположен на червеното. Розовият цвят успокоява и хармонизира. Светлите нюанси на розовото са идеални за детските стаи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com