Експерт: Измамници в интернет експлоатират страха на хората от коранавирус, как да се защитим

1892
Експерт: Измамници в интернет експлоатират страха на хората от коранавирус, как да се защитим
Снимка: СуперХостинг.БГ

Работата от вкъщи увеличава рисковете за информационната сигурност. Вече има фишинг мейли, замаскирани като полезна информация за предпазване от COVID-19. Измамници в интернет вече експлоатират страха от новия коронавирус и докато все повече хора сърфират онлайн, работят и се учат дистанционно от домовете си, се наблюдава увеличение на атаките срещу сайтове и имейли, съобщават от най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ.

По нейни данни, в периода 16 - 22 март блокираните СПАМ писма по темата за Коронавируса са се увеличили с близо 20%, в сравнение с предходната седмица. Блокираните от системата за сигурност на компанията СПАМ писма по същата тема пък са се увеличили с 11% през първата половина на март в сравнение с първата половина на февруари, посочват от компанията.

Съвети на СЗО за психическото здраве в периода на COVID-19

През януари 2020 г. Световната здравна организация (СЗО) обяви разпространението на новия коронавирус за извънредна ситуация с междунар...

"В тези условия, в които страховете на хората нарастват, наблюдаваме и ръст на всякакъв вид опити за онлайн злоупотреби. Измамните писма най-често са свързани със съобщения за последни доставки на маски, нови маски, лечение, съвети за това как да предпазим себе си и близките си (с призив за изтегляне на файл) и дори призиви за дарения. Затова във време, когато все повече дейности се извършват онлайн е по-важно от всякога да внимаваме какво получаваме и какво отваряме в мрежата.", обяснява Любомир Русанов, управител на СуперХостинг.БГ.

СПАМ текстовете представляват непоискани търговски съобщения, а фишингът е измамен имейл, който цели получаване на достъп до чувствителна информация като потребителско име, парола, номер на кредитна карта и др. Това най-често се прави чрез имитиране на комуникация с разпознаваема институция като банка, интернет оператор, доставчик на имейл услуги, държавна структура и др.

Как да се защитим?

За потребителите:

Защитата от фишинг е изцяло в ръцете на потребителите, които трябва да оценяват много внимателно получените имейли и да не отварят линкове или прикачени файлове освен ако не са сигурни кой е изпращачът.

Съвети за киберсигурност при дистанционна работа

Държавна агенция „Електронно управление“ разпространи съвети и най-добри практики за киберсигурност до администрациите, биз...

Когато в имейла е включена препратка (линк), е важно те да проверят внимателно адреса и дали той не е различен от официалния адрес на съответната организация.

Сред най-важните стъпки, които могат да направят, за да повишат своята защита, са също използване на надеждна антивирусна програма, редовно сканиране на устройствата, посещение на сайтове с активен SSL сертификат, както и използване само на Wi-Fi мрежи, защитени с парола.

Русанов напомня, че през последните години се увеличава и броят на потребителите, които използват имейл към собствения си домейн и това повишава допълнително тяхната сигурност.

За собствениците на сайтове:

МВР: Съвети и препоръки към гражданите в "извънредно положение"

Препоръки към гражданите за предпазване от правонарушенияпо време на извънредно положение. Информацията е от пресцентъра на МВР. Поста...

Собствениците на сайтове също могат да направят много за подобряване сигурността на уеб проектите си - активиране на двуфакторна аутентикация на ниво хостинг акаунт (през контролния панел cPanel), създаване на по-силни пароли, които да са винаги различни, редовно обновяване на плъгините по сайтовете, използване на надежден SSL сертификат за защита на потребителските данни (това е задължителен елемент за всички финансови институции, електронни магазини и всички сайтове, които съхраняват лични данни), използване на специалното меню "Проверки за сигурност" в хостинг акаунта за WordPress сайтовете, с чийто опции с един клик могат да активират защити за целия сайт и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно