Ето кои маски пазят най-добре от Covid-19

22839
Ето кои маски пазят най-добре от Covid-19
Снимка: iStock/Guliver

След като маските навлязоха в ежедневието ни все по-често си задаваме въпроса коя от тях е най-ефективна и най-много ни пази от коварния коронавирус.

Оказва се, че маските за лице, изработени от естествена коприна, могат ефективно да предпазват от Covid-19. До това заключение стигнаха учени от Калифорнийския университет в Ривърсайд, чиито резултати са публикувани в научното списание PLOS ONE.

Лечебните свойства на копривата - помага ли срещу коронавирус?

Копривата е истински естествен лечител. Благодарение на полезните си свойства, тя е универсално лекарство за много заболявания. Коприва...

„Пашкулите от копринени буби, отглеждани в екологични условия, позволяват да се получи коприна с антимикробни свойства, които могат да заловят и неутрализират бактерии и вируси по време на дишането. Нашето проучване показа, че медта, съдържаща се в коприната, е добър дезинфектант, самата коприна не се мокри и е дишаща“, казва авторът на изследването, доцент в Калифорнийския университет, Патрик Гера, съобщи агенция Фокус.

„За разлика от памука, който абсорбира влагата като гъба и престава да изпълнява защитни функции след 30-40 минути след началото на употреба, коприната „диша“ през цялото време на употреба, тъй като влагата, която попадне на повърхността на копринената маска, веднага изсъхва“, отбелязва Гера.

Сравнение с други материали

В лабораторията на Университета на Калифорния в Ривърсайд изследователите тестваха маски за лице, изработени от памук, полиестерни влакна и няколко вида естествена коприна.

Директори на училища на спешна среща с МОН заради глобите за COVID-19

Директори на училища поискаха спешна среща с Министерството на образованието и науката. Те искат да се обсъдят глобите до 2000 лева, н...

Учените са установили, че копринената тъкан е няколко пъти по-ефективна от използваните в момента памучни и вискозни тъкани при масовото производство на защитни маски, тъй като тя не абсорбира влагата със съдържащите се в нея патогени.

Коронавирусът се предава чрез въздушни капчици - обяснява ученият - Слоевете коприна задържат влагата и предотвратяват вдишването на вируси, а също така не натрупват вода на повърхността си, за разлика от памука и вискозата.

В момента изследователите изучават въпроса колко дълго коронавирусът остава активен на повърхността на копринени маски и други материали, което е важно при определяне на продължителността на тяхното използване при работа в райони, където се намират пациенти с COVID-19.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Открийте най-много и най-малко съвместимите зодиакални знаци според астрологията

Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Лекар: 4 сериозни причини да се чувствате уморени, но да не можете да заспите

Как се оказва първа помощ при задавяне?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com