Истината за часовниците реплики

9600
Истината за часовниците реплики
Снимка: Timebox.bg

При търсене на часовници в интернет между 15 и 30% от хората търсят реплики. Според швейцарските производители на часовници, репликите им костват  милиарди долари всяка година и се полагат много усилия за конфискуване и унищожаване на фалшиви часовници по много демонстративни начини.  Един от любимите примери за това е от 2010 година, когато около 7,000 фалшиви часовници Ролекс са смачкани с парни валяци пред медийни камери, а обвиняемите са изпратени в затвор за шест месеца. В действителност това не се случва с повечето фалшиви стоки и  в този случай театралното изпълнение е извършено по заповед на загрижени производители на часовници, работещи в тандем с митнически служители. Колко голям проблем представляват фалшивите часовници и в действителност ли са заместители на оригиналните продукти?

Ценностите на часовникарската индустрия

Преди няколко години швейцарски консорциум на маркови часовници от висок клас, познат още като Fondation de la Haute Horlogerie (Фондация на финото часовникарство или ФФЧ), започна публична кампания с надслов "Фалшивите часовници са за фалшиви хора."  Не мисля, че това съобщение резонира добре с англо-говоряща аудитория, но показа сериозно усилие от страна на фондацията да подтикне хората да купуват оригинални часовници. На една вечеря преди години, пред голяма публика говори изпълнителен директор на голяма швейцарска марка. Той измери годишният успех на компанията, като посочи конфискуването на голям брой репликирани часовници носещи тяхното лого, на швейцарската граница. Оказва се, че колкото повече фалшификати се правят на дадена марка, толкова по-популярна е тази марка. Това беше знак за лекодушен подход към въпроса. Защо директорът не беше по-загрижен?

Колко голям е проблемът?

Работейки в тясно сътрудничество с митнически служители на основните пазари, разбирам, че пазара на луксозни часовници играе голяма роля в конфискацията на фалшиви стоки. Въпреки всичко много фалшификати успяват да стигнат до пазарите и да бъдат продадени. Прекалено трудно е всички да бъдат заловени. Тъй като часовникарската индустрия влага много пари в маркетинга на техните продукти по цял свят, информираността за техните продукти се увеличава, както и търсенето на тези продукти. Както казахме по природа луксозните продукти са точно това - луксозни, и цените им могат да бъдат извън възможностите на повечето хора.

Индустрията произвеждаща фалшификати е натурално произлизаща от пазара на вещи, извън финансовите възможности на повечето хора. Това е било така буквално хиляди години, тъй като парите са сред първите неща, които са били фалшифицирани. Фалшивите часовници съществуват за да задоволят желанията на хора които не могат да си позволят луксозните оригинали, но искат да бъдат виждани със същия статус на тези, които могат.

Обороти за милиони долари

Разходете се по определени улици в големи градове като Ню Йорк, Хонг Конг и Токио и ще намерите известни "квартали на фалшификати" където всичко от фалшиви очила до часовници се предлага на потребителите, които искат да ги намерят. Много хора се притесняват, че биха могли да закупят фалшификат дори от легитимни търговци и магазини.  Вероятността за такова нещо е много малка. Фалшиви часовници се намират на места, на които се очаква да се намерят фалшификати. Реплики, продавани в законни търговски обекти е сравнително рядко явление. Ако закупите часовник от павилион на улицата за $200 може да очаквате да е менте. Ако закупите часовник от официален вносител с цена от няколкостотин лева, може да сте спокойни че е оригинален.

Сивият пазар

Хората понякога погрешно смятат, че на сивия пазар се продават фалшиви часовници. Това не е така. Часовниците от сив пазар са автентични, но продавани извън авторизираните търговски мрежи. Може да са използвани часовници или продавани от авторизиран търговец на търговец от друг вид. Такива часовници не винаги са нови, в отлично състояние (въпреки че повечето са) и не включват фабрична гаранция, но не са фалшификати.  Причината да се нарича сив пазар, е че се разполага между белия (авторизиран) и черен (пазар на фалшификати) пазари. Както споменах, на практика във всички случаи продавачите на сивия пазар не участват в покупко-продажбата на фалшиви часовници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно