Използването на по-слабата ви ръка е чудесна тренировка за мозъка

5705
Използването на по-слабата ви ръка е чудесна тренировка за мозъка
Снимка: Thinkstock/Guliver

Голяма част от хората разчитат главно на едната ръка за извършването на повечето ежедневни дейности - хранене, писане, измиване на зъби и др. Ръката, която доминира, е по-силна, стабилна и сигурна, докато другата играе ролята на помощник. Например някои са свикнали да вършат всичко главно с дясната ръка, а лявата остава на заден план, докато при други доминиращата ръка е именно лявата.

Около 40 гена определят тези механизми коя ръка ще използвате повече, но освен тях има и други фактори - влияния от културата и околната среда, а понякога и случайност. 

Винаги залагаме извършването на по-важните действия да се случва с по-силната ни ръка, но знаете ли, че съзнателното използване на по-слабата ръка може да развие и подпомогне функциите на мозъка? Експертите потвърждават, че използването на “помощната” ръка вместо доминиращата има редица ползи за здравето на мозъка.

Това е най-добрата закуска за паметта

Едно от най-трудните и прецизни неща е например да пишем с по-слабата си ръка. Практикувайте това упражнение от време на време, тъй като то се явява чудесна тренировка за мозъка. Неврологът Кристен Уилюмър споделя, че научаването на мозъка да се справя с различни задачи с по-слабата ръка развива мозъчните функции, извежда ни извън зоната на комфорт и кара тялото ни да открива нови начини за справяне със ситуациите. Така се изграждат и допълнителни невронни връзки.

Освен за писане, изпробвайте тази тактика и при миене на зъби, рязане с нож или ножица, хранене, връзване на обувки - всяко действие, което по принцип извършвате с доминиращата си ръка може да се използва в случая.

Използването на по-слабата ръка действа благоприятно и върху психичното и емоционалното ни здраве, а и на когнитивното. По този начин тренираме умението да се справяме с ежедневните предизвикателства, учим се на търпение, потиска се агресията, тревожността, нервността, депресията. Градим самоконтрол. Всичко това е затвърдено от проведени изследвания от 2012 г. Влиянието върху самоконтрола и настроението идва от това, че използването на по-слабата ръка ангажира мозъка да се концентрира повече в дейността, изграждат се нови невронни връзки, които повлияват и на настроението в положителна насока.

Какво се случва с мозъка ни само след една чаша кафе?

Относно когнитивните функции, по този начин се регулират емоциите, приема се и се систематизира нов вид, непозната за нас информация, а това води към положително изменение на нашето психично здраве, неговото поддържане и укрепване. 

Използвайте тези на пръв поглед незначителни практики, които обаче имат голямо влияние върху работата на мозъка и нервната система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно