Как да изберем добър детски зъболекар?

22644
Как да изберем добър детски зъболекар?
Снимка: https://www.marinovadental.com/

Да поверим денталното здраве на нашето дете на правилния специалист е отговорна стъпка. Огромният брой стоматолози в София и България поставя майките и татковците пред труден избор. Нужно е да се спрем на доказан професионалист, който да има точния подход и да умее да предразполага малките пациенти. Как обаче можем да изберем наистина добър детски зъболекар? Разговаряме по темата с д-р Есмералда Маринова – стоматолог с над 25-годишна практика и собственик на дентална клиника Marinova Dental.

Д-р Маринова, какво е важно, когато избираме добър детски зъболекар?

Преди всичко трябва да има харизма между детето и лекуващия дентален лекар. Те трябва да се харесват взаимно. Това е изключително важно. Начинът на посрещане, тонът, с който говорим на детето, интериорът, който вижда в денталната клиника, нашето излъчване, усмивката ни – всичко е от значение.

Когато първото впечатление е добро, нещата трябва да се случат по естествен път. Не трябва да бъдат форсирани в никакъв случай. Първото посещение може да е само с цел запознанство, а второто – с цел преглед на зъбките. Така постепенно се гради доверие и се изгражда спокойствие.

Как Вие предразполагате малките пациенти, за да се отпуснат на зъболекарския стол?

Първо правим заедно разходка из цялата дентална клиника. Показваме на детето какво имаме – оборудване и интериор. Обясняваме защо го имаме, демонстрираме какви звуци издава, разказваме за какво се използва. След това предлагаме на детето да седне на стола и да го повозим. Тази част е особено забавна за повечето деца.

Пускаме различните машинки, показваме на детето от къде взимаме вода и въздух, когато трябва да работим със зъбките му. След това му обясняваме колко е важно да погледнем какво е състоянието на устата му, дали зъбите са подредени и дали са измити добре.

Това трябва да стане доброволно от страна на детето. Ако то се чувства уплашено или напрегнато, можем да моделираме правилно поведение на зъболекарския стол, използвайки родител. Детето наблюдава, след което се разделяме с пожелания следващия път да направим прегледа с него.

Всяко дете получава грамота за своя героизъм и множество по-малки подаръчета. Грамотата поощрява малкия пациент да е все толкова смел. Подаряваме им още книжки за оцветяване, балончета и куп други неща.

Изисква се огромно търпение и любов, но крайният резултат винаги си заслужава.

Има ли случаи, когато децата искат да отидат на зъболекар? Възможно ли е изобщо това?

Категорично да! Мой пациент на име Васко редовно ми носи букети с глухарчета и пее в кабинета ми: „Д-р Маринова – о, йе, д-р Маринова – о, йе“. Той наистина няма търпение да отиде на зъболекар.

Дейвид, който скоро завърши своето висше образование, е мой пациент от изключително ранна възраст. Когато беше на 7-8 годинки, казваше на майка си, че най-хубавите дни в живота му са тези, в които е на зъболекар. Децата редовно ме даряват с подаръци, рисунки и много прегръдки.

Какви съвети бихте дали на младите родители?

Детето трябва да посети детски стоматолог възможно най-рано – между 6 месеца и 1 годинка. Денталният лекар трябва да бъде свързван с позитивни емоции в съзнанието на децата. Чувала съм родители да заплашват детето си с ходене на зъболекар, ако не слуша. Това изгражда негативна психологическа нагласа, която трудно се превъзмогва.

Как могат да се свържат с Вас нашите читатели, ако искат Вашата клиника да лекува техните деца?

Малките пациенти са най-приятната част от нашето ежедневие. Техните усмивки наистина правят нашия ден по-светъл. Можете да научите повече за Marinova Dental на интернет страницата ни: www.marinovadental.com Ние се намираме в ж.к. Изток, София. Телефонът ни е 0877 883 422.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com