Как да направим маската си по-ефективна срещу COVID-19 (ВИДЕО)

7695
Как да направим маската си по-ефективна срещу COVID-19 (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Как да направим маската си още по-ефективна срещу коронавирус. Ето какво съветва Световната здравна организация (СЗО)

Ако носите медицинска маска, ето как трябва да го правите:

Маска под носа - това е все едно да си сложиш презерватив на тестисите

Ако маската е под носа, това е все едно да си поставим презерватив на тестисите. Никаква работа не върши. Не знам защо го правят хората...

Ако обаче носите маска от тъкани, по-добре да се уверите, че тя е от три слоя.

Ако е само с един слой, СЗО препоръчва да се добавят поне още два, за да се избегне по-ефикасно COVID-19, съобщава Medical Deily.

Решението идва, след като изследователите откриха, че маски с три слоя тъкани могат да помогнат за намаляване на предаването на COVID-19 дори в затворени пространства.

СЗО наскоро актуализира своите насоки за използване на маски за лице въз основа на новото проучване. Организацията заяви, че домашно измайсторените или закупени от магазина маски за лице могат по-добре да блокират коронавируса, ако материалите включват вътрешен слой, който абсорбира, среден слой за филтър и външен слой, направен от неабсорбиращ материал. Трите слоя могат да "осигурят механична бариера", заяви Мария ван Керхове, епидемиолог и технически ръководител на СЗО по COVID-19, на неотдавнашен брифинг.

Каква е разликата между предната и задната страна на маската?

Прeз пocлeднитe близo двa мeceцa мeдицинcкитe мacки ce прeвърнaхa в ocкъднa cтoкa. Cтигнa ce дoтaм, чe e пo-лecнo тeзи eвтини прeдпaзни...

Насоките за маска за лице включват и зоните, в които хората винаги трябва да носят покрития за лице поради повишения риск от излагане на коронавирус. Тези места включват хранителни магазини и обществен транспорт, където физическото разстояние е трудно постижимо.

СЗО подчерта също, че хората със съществуващи здравословни проблеми и тези над 60 години трябва да носят обезателно медицински маски. Това е така поради тяхната потенциално по-слаба имунна система, която може да позволи на вируса лесно да зарази организма им.

Всеки човек, който използва перящи се или домашни маски за лице, трябва редовно да почиства материала. Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че маските могат да бъдат замърсени с коронавирус и хората могат лесно да го получат, когато коригират покритието върху лицето си или го свалят и слагат непрекъснато, съобщи Бизнес Инсайдер.

СЗО заяви, че хората не трябва да разчитат в голяма степен на маските за лице, въпреки че са ефективни за намаляване на риска от заразяване или разпространение на COVID-19. Организацията заяви, че само маските не могат да спрат разпространението на вируса.

Хората трябва да останат у дома и да избягват излизането, ако не е наложително. СЗО се опасява, че маските за лице могат да дадат лъжливо чувство за сигурност и да накарат хората да игнорират други важни мерки за превенция.

Как да носим маска, така че очилата ни да не се запотяват

От полунощ на 12 април 2020 година маските за лице станаха задължителен елемент от облеклото ни за излизане навън. Тревогите откъде да ...

„Маските не са заместител на физическата дистанция, хигиената на ръцете и други мерки за обществено здраве. Маските са от полза само като част от цялостен подход в борбата срещу COVID-19“, каза Гебрейесус.

Препоръките на СЗО ще откриете и в следващото видео на английски език:

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Как дафиновият лист помага за болезнените разширени вени

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com