Как да отгледате щастливо дете в XXI в.

10594
Как да отгледате щастливо дете в XXI в.
Снимка: iStock/Guliver

Родителството се промени през последните 10-15 години. Изискванията към съвременните майки и бащи са по-високи. И децата станаха различни, ускорени във всичко. Така се раждат. Те се развиват по-бързо, овладяват всичко по-бързо, чувстват се по-фини. Именно в това трябва да вложите труд, време, любов, да посеете семената на познавателния интерес и жаждата за движение. И тогава прекрасните плодове от вашите усилия очакват детето в бъдеще, съветва психологът Татяна Ващенкова в „Phsychologies“.

1. Бъдете интересни за детето

Веднага щом спрете в развитието си, детето веднага губи интерес към вас като източник. В този смисъл, децата са най-добрите учители за възрастните, мотиватори и причина за подобрение. Не отхвърляйте въпроси, научете нови неща заедно, извлечете собствените си знания и ги споделете с детето си, обсъдете с него. И тогава, дори в труден период на пубертета, вие ще останете авторитет за сина или дъщеря си.

Защо преходната възраст е опасна? Тийнейджърите са привлечени от сила и авторитет. И ако не са в семейството, ще ги намерят някъде другаде и най-често това ще бъде съмнителен или дори опасен източник. Властта трябва да бъде спечелена не чрез наказание, а чрез комуникация, чрез искреност и откритост, създавайки безопасно пространство на доверие и безусловна любов. Ако значимостта и авторитетът на родителя падне, детето просто „напуска“ семейното пространство. И тогава вече е безполезно да морализираме, да говорим за добро и лошо, да заплашваме и да изискваме. Това вече не е възпитание, а излизане извън границите на отношенията родител-дете.

2. Станете източник на информация

Децата се нуждаят от информация. Оттук и интересът към таблети, лаптопи, смартфони. За родителите приспособленията улесняват живота. Но децата, особено на 2-3 годишна възраст, лесно се закачат за тях, формира се зависимост. Проблемът е, че достъпът до информация през този канал е много прост, което означава, че стойността му е номинална. Светът става не по-широк, а по-тесен. И най-важното, какъв свят е това? Виртуален, което означава далеч от истински.

Достъпността убива интереса. Каква беше стойността на знанието преди сто години? Трудно беше да го получиш. За да се постигне нещо в информационното поле, беше необходимо поне да се работи усилено, да се стигне до библиотеката, да се прегледа огромно количество литература, да се разбере и изолира същността. И сега е достатъчно едно дете да направи две щраквания, за да получи всичко на сребърен поднос или по-скоро на таблет.

Именно вие, а не таблета трябва да станете източник на нови и интересни неща за детето

Прекарвайки малко усилия и средства, детето свиква с факта, че светът му дължи. Формира се егоистична система на потребление. Реакцията на откази или невъзможността бързо да получи това, което иска, се проявява в неразбиране и агресия, което в юношеството води до конфликт с родителите.

Следователно, именно вие, а не таблета трябва да станете източник на нови и интересни неща за детето. Той трябва да гледа животните не на екрана на приспособлението, а в зоологическата градина, където майка му и баща му са го завели. Развивайте хоризонтите му чрез движение и любопитство. Това формира комуникационната система. В противен случай как ще се научи да взаимодейства със света, ако го вижда само на екрана на таблета?

3. Развийте емоционална интелигентност

Дори когато детето е много малко, трябва да го научите да изразява желания и нужди поне чрез имитация на думи. В предучилищна възраст не забравяйте да назовавате и произнасяте емоции, помогнете на децата да овладеят речника на чувствата. Например: „тъжен съм“, „гладен съм“, „уморен съм“, „неприятно ми е“, „разстроен съм“, „щастлив съм“. Детето падна ли и се нарани? Не бързайте да прегръщате и съжалявате. Нека покаже каквото чувства. Това е огромно събитие в малкия му живот. Така го научавате да общува. "Чувствам - казвам - е безопасно." Ето една важна смислова верига, която трябва да се формира в ранна възраст.

Научете се да се чувствате с детето си. Не просто му включете телевизора, а седнете и гледайте заедно анимационния филм. Гледайте го, участвайте в процесите на изживяване на сюжета. След известно време можете да се върнете към дискусията, като изследвате емоционалния ресурс. Споделете своя опит: „Бях уплашен, когато гледах този филм за първи път като дете.“ Това е чудесно оправдание да те изуча, да прегърна различно преживяване.

Спрете да живеете в системата за безопасност на тялото, забравяйки за чувствата

Научаването на дете да изразява емоции е една от най-важните функции на родителя. Всички оплаквания, които „влачим“ в зряла възраст, от невъзможността да обясним какво чувстваме и какво искаме. Може да се случи неприятно откритие: оказва се, че с помощта на манипулации и оплаквания не може да се постигне всичко и това причинява болезнено безсилие, загуба на смисъл, формира се съзнанието на жертвата („никой не ме разбира“, „целият свят е против“).

Свикнали сме да мислим: ситото означава щастливо. Това е анахронизъм. Трябва да спрете да живеете в системата за сигурност на тялото, забравяйки за чувствата. Потискането на сензорната сфера води до факта, че тийнейджърът не разбира кой е и от какво се интересува. Родителите тичат при психолог: „Той не иска нищо, не се интересува от нищо“.

Току-що видяхте ли го вчера за първи път? Познавате ли изобщо този полупораснал човек? Защо е затворен в себе си? Тъй като той не е чуван, не са му позволявали да изразява чувства, не му искали мнението, не са му позволявали да взима решения, унижавали и потискали са го, не са желанията му. И сега искате той да стане възрастен за една нощ и магически да научи всичко това, в един ден след искрен разговор с родителите си? Уви, няма да стане!

4. Не замествайте духовното с материално

Съвременните родители не могат да прекарват много време с децата си и се опитват да компенсират липсата на комуникация с материални неща: нови маратонки, таблети, играчки. Оттук и разглезеността, капризите, истериите. Всъщност, това е вик за любов, искане да го получите и изразите. След като получи отказ в удовлетворението „искам и давам“, детето го интерпретира като „не ме харесват“. Не замествайте и не бъркайте понятията любов и грижа с материални заместители. Споделете чувствата и нуждите на егото.

Не е нужно да прекарвате цялото си време с детето си. Важно е да го обграждате с внимание всеки ден. Нека бъде само час на ден, но просто прекрасен час. Вземете за правило да отделяте поне 12% от времето си всеки ден за нещо ново: изучаване на нова информация за света, физическа активност, емоции, знания, музика. Този алгоритъм ще осигури добър ресурс за взаимодействие с детето.

5. Слушайте детето си

Всеки трябва да знае, че ще бъде чут и разбран. Дори в семейството да има седем деца, всеки трябва да има време за лична комуникация с майка си, поне час в седмицата. Времето, когато мама съществува само за него, когато той изцяло притежава вниманието на мама. Наречете го Ден на мама или Час на мама (и на татко, разбира се). Ето как детето се научава да планира живота си: „Мога да говоря, мама / татко ще слуша и ще дава съвети“. Това трябва да продължи и в юношеството.

Не можете да говорите с детето си, докато се занимавате с бизнеса си: готвите, почиствате, гладите, гледате новините. В този случай обръщате гръб на сина или дъщеря си, което означава, че се отвръщате от неговите проблеми и притеснения. Задължително е да гледате в очите, да сте на едно ниво. Не висете като тъмничар. Без значение какво се случва, контактът с очите гарантира безопасност.

Каквото и да чувствате по отношение на него, кажете от първо лице: „Разстроен съм, че си болен“. Не казвайте: „Ти си моят беден, нещастен, болен“. По този начин ние етикетираме нещата и детето получава вторични ползи от ситуациите. Той бързо формира проста верига за получаване на любов и внимание на мама.

Разказ за силата на социалните мрежи и взаимната помощ (ВИДЕО)

Йонка Иванова е основател на фондация "Спаси човека", чиято основна цел е да помага на хора в нужда. Нейна приятелка й споделя за бедст...

Не казвайте "лош си", кажете: "Това разстрои не само мен, но и учителя." „Това са глупави думи“, а не „казваш гадни неща“. Оценявайте действията, а не детето. Всеки има право на грешки, да трупа опит.

6. Оставете детето си да се радва на детството

Разработвайки курсове, секции, кръгове, подготовка за училище, мнозина са фиксирани върху идеята да отгледат дете като гений, лидер, нов Ломоносов. Броят на „гениите“ е право пропорционален на комплексите на родителите. През 18-19 век няма бебешки клубове, но дори и без тях се появяват писатели, художници и учени. Оставете детето си да живее детството си органично и да намери себе си. Ако дете с езикови наклонности бъде заведено на гимнастика или карате, това ще му осигури психосоматични заболявания в бъдеще. Просто трябва да сте внимателни, да видите какво харесва детето, да дадете възможност да опитате, да поддържате интерес.

Не си струва да отнемате детството и да запълните целия ден с дейности за развитие. В предучилищна възраст трябва да има 70% свободно време. Това е точно времето, когато той започва да твори и да фантазира. Без творчески елемент ще отгледате биоробот с инсталирана програма.

7. Дръжте на думата си

Едва ли на някой трябва да му се обясни, че е невъзможно да се вдигне ръка срещу дете. А що се отнася до наказанията-заплахи, ако не ги следвате, те губят силата си. Когато задавате рамки, бъдете последователни и следвайте. Говорете веднъж, направете второто.

Красимир Вълчев: Днес все още е трудно да се водят дебати на тема кои са основните ценности

"Много е трудно да говорим за ценности. Преди 30 години нямахме увереност на какво трябва да възпитаме децата. Днес основните въпроси п...

Много родители само обещават: „Ако се държиш лошо, ще се приберем“. Ако не го направите, вашите думи ще бъдат безполезни. Детето просто ще бъде „шумно“ с безкрайни заплахи. Думите трябва да бъдат подкрепени с действие: „Тръгваме, защото вие крещите“. Но преди да заплашите, помислете десет пъти.

8. Нека да греши

Щастливото дете може да бъде разпознато по това колко безстрашно прави грешки, търси варианти и решения, присъединява се към всичко с ентусиазъм и любопитство, без страх да бъде осмивано или унижено. Как се формира? Само чрез мъдростта и топлината на възрастните и учителите.

Финландските учители, когато виждат, че един пример е разрешен неправилно, казват: „Каква прекрасна грешка“. Правилното решение не може да бъде намерено без грешки. И когато ги обиждат, това просто отменя всички познавателни мотиви.

9. Просто обичайте детето

По-лесно е, отколкото звучи. Основното нещо, което можете да направите, е просто да обичате и да говорите за това. Не се страхувайте да не би да го обичате прекалено много: любовта не може да бъде много. Не продавайте любов за това, че е послушно, интелигентно, културно или просто удобно дете. Това формира невротичен тип мироглед, понижено самочувствие. Детето започва да се пита: „Достоен ли съм за любов / бонбони / висока заплата?“ В крайна сметка това се превръща в комплекс за малоценност и житейски проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно