Kак да съхраняваме правилно гумите на колата

6039
Kак да съхраняваме правилно гумите на колата
Снимка: iStock/Guliver

Със затоплянето на времето се налага подмяна на зимните гуми с летни. Но в случая много шофьори се сблъскват с проблема за съхранение на зимните гуми. Ако те се съхраняват при подходящи условия, каучукът напълно запазва експлоатационните си свойства и гумите могат да ви служат повече от година.

Най-добрият вариант е да се свържете със специализирани центрове, занимаващи се с консервация на гумите. На тяхно разположение са складови помещения, които поддържат оптималната температура и разполагат с всичко необходимо. Съхранението в тях изключва риска от деформация на гумите. Но не всеки има възможност да използва тази услуга.

Ето какво трябва да знаете за съхранението на гумите:

Преди опаковане гумите трябва да ги почистите внимателно. Необходимо е да се премахне напълно мръсотията от тях. Ако не направите това, абразивните частици ще повредят трайно каучука. След изплакване гумите трябва да се подсушат, тъй като влагата е подходяща среда за развитието на плесен.

За опаковане на гумите използвайте пликове от естествени материали или специални плътни калъфи от плат. Найлоновите торбички, които често се използват за тази цел, не могат да осигурят надеждна защита.

Когато избирате място за съхранение, не забравяйте, че оптималната температура е в диапазона от +15 до +25 градуса по Целзий, а влажността на въздуха трябва да бъде от 50 до 75%.

Съхранявайте гумите далеч от източници на пара и топлина. Високите температури са не по-малко вредни от ниските температури. В резултат от съхранението при неподходяща температура каучукът ще се деформира.

4 неща, за които да следим при избор на гуми

Има четири основни фактора, за които трябва да съблюдавате при избор на гуми, ако искате да закупите продукт, който да Ви донесе удовол...

Не съхранявайте гумите на неостъклени балкони. В случая те постоянно ще са изложени на атмосферни влияния като пряка слънчева светлина, вятър, дъжд, влага. Всички тези фактори влияят неблагоприятно върху гумите, дори ако са опаковани по правилен начин. Може да ги съхранявате в гаража, в килера или на остъклен балкон при положение, че във въпросните помещения няма източник на пара и топлина.

В каква позиция се съхраняват гумите?

Всичко зависи от това дали планирате да съхранявате гумите със или без джантите. В първия случай можете да ги закачите на здраво въже. Не ги поставяйте в един ред на пода - това може да деформира каучука поради твърде големия натиск, упражняван върху него от металната опора на джантата.

Два пъти месечно завъртайте гумите на 20-30 градуса, така че да се осигури равномерно натоварване.

Във втория случай не се препоръчва да закачате гумите вертикално. Липсата на опора от джантата ще доведе деформиране на гумата под въздействието на собственото й тегло. Визуално това може да не се забелязва, но когато поставите гумата обратно, ще настъпи разхерметизация, което ще доведе до постоянно изпомпване на въздуха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com