Как да създадем добра автобиография

3826
Как да създадем добра автобиография
Снимка: iStock

Добрата автобиография и впечатляващо мотивационно писмо са Вашата „визитна картичка“.  В следващите точки ще се запознаете с ключови моменти, на които да обърнете внимание, при създаването на Вашата автобиография.

1. Добра снимка

Добро впечатление правят снимки от паспортен тип, но направени не в професионално студио, а примерно от Ваш близък. Изберете неутрален фон ( като бяла стена), лека усмивка и прилежен външен вид. Това са трите основни точки за добра снимка за автобиография.

Срещат се изключително често автобиографии със снимка на група хора и стрелка „Това съм аз“;  снимка на кандидатстващия със слънчеви очила;  снимка в заведение; снимки тип „селфи“ и други неподходящи. Подобен тип снимки са с почти гарантиран успех Вашата автобиография да се озове в „кошчето“.

2. „Зрял“ e-mail адрес

Колкото и странно да Ви звучи, не рядко се среща добре представенa кандидатура за работа, но кандидатът е пропуснал да направи нов e-mail адрес и е оставил този, който е предполагаемо от  неговите тийн години. Пример за неподходящ мейл е „ mim4etoo_86@abv.bg” или “ igra4a@abv.bg”.

Подобен тип мейл за контакт, не остава добро впечатление и е доста възможно Вашата автобиография да бъде отхвърлена, заради това.

Изберете неутрално потребителско име, пример: „ ivan.ivanov@gmail.com” . Допустимо е добавяне на числа, долно тире или промяна на фамилното име от следен тип: „ ivan.ivanoff_86@abv.bg “ , предвид заетостта на потребителските имена.

3. Неграмотно написана автобиография; писане на латиница / „шльокавица“

Подобно на неподходящите e-mail адреси, писането с четворки, шестици, на латински, с правописни грешки, е напълно недопустимо, особено за бизнес среда.

Съставете Вашата автобиография изцяло на кирилица, помолете Ваш познат да е провери за граматически и пунктуационни грешки (понякога е възможен пропуск от невнимание, добре е друг човек да прочете Вашето CV).

4. Предишни длъжности

Изключително голям процент кандидатстващи пропускат да опишат какво точно са извършвали на дадена позиция, на която са били назначени при предходен работодател. Това е изключително важно, защото Вашият бъдещ работодател би добил добра представа с какво точно сте се занимавали преди и какви умения сте придобили.

Не пропускайте да опишете ежедневните Ви задължения, ккато и тези на седмична / месечна / годишна база. Отделете си време с попълването на тази част от автобиографията Ви, помислете много добре какво точно сте свършили последните 3 месеца за предходен работодател.

5. Регистрирайте се в Linkedin

Регистрация в Linkedin  е добра идея по две причини:

- Регистрацията Ви е сама по себе си автобиография;

- Може да разгледате чужди профили за идеи как да конструирате по-добре Вашата автобиография.

6. Образование

 Опишете образованието и квалификациите, които сте придобили, като не забравяйте да опишете кои са били предметите със засилено обучение. Ако сте участвали в олимпиади, състезания, били сте отговорник на класа и други подобни – включете тези неща също във Вашата автобиография.

7. Чужди езици

Изключително често се среща кандидатстващите да „надхвърлят“ реалното ниво, на което владеят даден чужд език в тяхната автобиография.. Имайте предвид, че много работодатели ще Ви наемат точно заради описано високо ниво на владение, предимно  защото им трябва подобен специалист. Това означава, че много бързо в процеса на работа, ще се установи, че сте завишили Вашите знания.

Бъдете обективни. Опишете реалното ниво, може да добавите, че имате желание да започнете курс по повишаване на квалификацията.

8. Допълнителни квалификации и придобити умения

Отделете време и опишете подробно Вашите придобити умения. Стойте настрана от заучени клишета, пример „Високо мотивирана личност, с желание и стремеж за израстване“.

Помислете какво на Вас би Ви било интересно да прочетете. Помислете и с кои Ваши бизнес качества се гордеете.

9. Вашата автобиография трябва да е уникална

Уникална автобиография е, такава създадена уникално и единствено за един Ваш бъдещ работодател. Отделете време да коригирате Вашата автобиография, спрямо различната компания, в която кандидатствате.

10. Оставете лична нотка

В раздела „Лични качества“, не пропускайте да споменете неща като „Обичам да спортувам;  да посещавам ски курорти; плуване; концерти“ и други, които отговарят на Вас.

Освен добър специалист, един работодател би отбелязал като добро качество, че сте общителна и социална личност. Важно е Вашият работодател да остане с усещането, че Вие ще сте „част от екипа“. Отделете време и проучете фирмените и корпоративни събития, на компанията в която кандидаствате. Отбележете си интереси на екипа, които съвпадат с Вашите и не пропускайте да добавите това във Вашето CV.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

При ужилване от пчела - ето какво да направим първо

Тези коварни петна: Кой е най-добрият начин да избършете екрана на LCD телевизор?

Прекарвате много време седнали: Ето как да се справите с негативните последствия

Чай от коприва: Какви са ползите за организма и как да си го приготвим

Експерти: Така влияе позата за сън върху кожата на лицето

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Как се оказва първа помощ при виене на свят

Топ 5 на най-мистичните жени според астрологията

Кои са най-честите причини за забавен метаболизъм?

Ако имате подагра, избягвайте тези зеленчуци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com