Как работят лепенките за пъпки и има ли смисъл от тях?

57021
Как работят лепенките за пъпки и има ли смисъл от тях?
Снимка: Pixabay.com

Акнето е болестно състояние на кожата, проява на себорея, появяващо се по време на пубертета (и затова още наричано „младежки пъпки“), при което се запушват отворите на мастните жлези и се образуват т. нар. комедони (черни точки) и зачервени пъпки с гнойни върхове. Акнето се проявява предимно по лицето, гърба и гърдите, оставя белези. Среща се по-често у момчетата. За облекчаване на прекарването на болестта е важна личната хигиена и редовно почистване на лицето с подходящи препарати. При повечето хора акнето изчезва или поне се подобрява при достигане на възраст около 20 години.

Как да имаме по-малко пъпки на лицето?

  С понятието пъпка се означават локални възпаления с кръгла форма и  ограничени размери. А как се получават пъпки по лицето...

- Лепенките за пъпки могат да работят върху повърхностно акне, като пъпки с гной и черни точки, но не са ефективни при кистозно акне.

- Те са направени с хидроколоид, изсушаващ пъпките, и много продукти, които имат допълнителни съставки за борба с акне.

- Най-добре е да се консултирате с дерматолог за най-ефективния план за лечение на вашата кожа.

Лепенките за пъпки са един от най-актуалните продукти в момента за този вид недостатъци. Тези малки стикери са направени да се залепят директно върху пъпките, за да ги изсушат по-бързо.

Докато много лепенки за пъпки са малки полупрозрачни стикери, други са украсени със  звезди или бижута с цветни форми. Те са предназначени да се виждат, като компаниите казват, че имат за цел да се борят със стигмата, свързана с акнето.

Етеричните масла - какво представляват и как работят

Етеричните масла често се използват в ароматерапията, форма на алтернативна медицина, която използва растителни екстракти за поддържане...

50 милиона души годишно се зарязават с акне, според Американската академия по дерматология (AAD). Акнето не засяга само хората, преминаващи през пубертета. До 15 процента от хората над 40 години могат също да имат акне.

Целта на премахването на акне не е само за постигане на светеща кожа. Акнето може да повлияе и на психичното здраве. Например, едно проучване от 2016 г. установява, че 45 процента от хора с акне изпитват социална фобия, в сравнение с 18 процента от хората без.

Лепенките за пъпки имат за цел да облекчат някои удари по самочувствието, които са причинени от твърде големия брой пъпки по лицето. 

Как работят лепенките за пъпки?

Д-р Лаваня Кришнан, сертифициран дерматолог, казва пред сайта Healthline, че е важно хората да разберат за какъв вид акне лепенките за пъпки помагат и за какъв вид - не.

Коронавирус COVID-19 - всичко, което трябва да знаем

COVID-19 е силно инфекциозно респираторно заболяване, причинено от нов коронавирус. Болестта е открита в Китай през декември 2019 г. и ...

Макар да е предназначен задребно, лесно лекуващо се акне, известно още като повърхностно акне, Кришнан вижда пациенти, които се опитват да ги използват за по-дълбоки, кистозни видове акне.

„Те са насочени към лечение на повърхностния вид акне, като пъпки с гной, черни точки и бели глави. Малко вероятно е тези пластири да проникнат до нивото, което ще бъде в състояние да помогне на кистозно акне “, казва Кришнан.

Лепенките за пъпки са направени от хидроколоид, влагопоглъщаща превръзка, която също често се използва за подпомагане на лечението на хронични рани. „Хидроколоидните превръзки са предназначени да изсмукват течността до [сухите] пъпки навън“, обяснява Кришнан.

Чрез адсорбиране на токсините, задържани под кожата ви, като същевременно предпазвате пъпката от външни бактерии, слънчева светлина или друго - лепенките за пъпки могат да ускорят заздравяването.

„Друго хубаво нещо за стикерите е, че те действат като прикриване и не ви позволяват да развиете акне“, посочва Кришнан.  „Имат и полза при по продължително излагане на слънце“, добавя тя.

Основни факти за грипа

Какво е грип? Грипът е заразна респираторна болест, причинена от грипни вируси, които заразяват носа, гърлото и понякога белите дробов...

Лепенките, използващи само хидроколоидна технология, са известни като нелекарствени лепенки.

Други пластири имат добавени иглички за микроелектричество, но според Кришнан: „Тези микроигли не са достатъчно дълбоки, за да проникнат до нивото, от което някой се нуждае“, за да лекуват по-дълбокото акне.

Какво друго трябва да търсите в тези лепенки, според експертите?

„Салициловата киселина и бензоил пероксидът винаги са добри съставки, които трябва да търсите. Те са подходящи за лечение на акне “, препоръчва Кришнан.

По-дълбокото акне, като големи, болезнени пъпки, хванати под кожата, вероятно ще изисква инжекции с кортизол или друго лечение, което лепенките от пъпки просто не могат да доставят.

Тамян - всичко, което трябва да знаем за него

Тамянът е ароматната смола, стичаща се от кората на дърветата от род Boswellia. Тя се използва за производство на обреден тамян, но същ...

Дерматологът д-р Карън Кембъл предпочита нелекарствените версии на лепенките на пъпки.

Специалистите препоръчват да слагате лепенките върху чисто и сухо лице!

източник: www.healthline.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Кардиолог: 3 причини, поради които хапчетата за кръвно НЕ действат

Хората с тази кръвна група се раждат с най-силен имунитет

Лекар: Изтръпване на ръцете и краката след сън издава тези заболявания

Това е най-добрият навик за черния дроб

Кога трябва да се тревожим за ниския холестерол

Какво показва изтръпването на ръцете за здравето ви

Защо не трябва да пренебрегвате болките в корема?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com