Как разбираме, че лукът е болен и можем ли да го излекуваме

9200
Как разбираме, че лукът е болен и можем ли да го излекуваме
Снимка: Gettyimages

Лукът е сред най-популярните зеленчуци, отглеждани по цял свят. Той успява да промени вкуса на всяко едно ястие. Ако го похапваме в сурово състояние, той е леко лютив. Когато обаче го консумираме в ястие, се получава една много приятна сладина, която всъщност успява да омагьоса всеки кулинар.

Много хора смятат, че отглеждането на този зеленчук е лесна задача. Това обаче съвсем не е така. Лехите с лук често пъти се заразяват с най-различни заболявания, успяващи да унищожат растението.

В днешната статия ще ви разкажем как да се справите с всички тези вирусни и бактериални зарази и как да спасите зеленчука, така че накрая реколтата да е отплата за труда, който сте вложили.

Как да излекуваме лука и да го спасим от болестите?

Болестите по лука се развиват както в зелената му част, която е над почвата, така и в самата луковица. Ако не направите всичко по силите си да се преборите със заразата, рискувате да се сбогувате с богата реколта.

Няма да ви е трудно да разберете, ако нещо с растението не е както трябва. Обикновено ставаме свидетели на нетипично пожълтяване на перата, промяна във формата им, както и увяхване.

Всичко това е ясен индикатор, че по зеленчука се развива гъбична или бактериална инфекция. Веднага трябва да се вземат мерки, защото в противен случай с реколтата е свършено.

Задължително изберете да се доверите на народните методи, пред това да прибягвате до химичните разтвори. Така не съществува никакъв риск за вас след консумация на лекувания зеленчук.

Кои са най-ефективните лекарства?

Неписаните градински правила за засаждане на лук за добра реколта

Лукът се ползва в почти всяко ястие за обяд или вечеря – салати, предястия, основни, дори баница. Той е полезната и вкусна състав...

Пепел

Този разтвор е като магическа отвара. В състояние е почти на момента да излекува растението и да му даде нов живот. За да го приготвите се нуждаете от 50 грама пепел, която да смесите с 10 литра вода.

Ето как лукът ще дава повече реколта всяка година

Използвайте съд с пръскало, така че да ви е лесно да третирате растението. Пръскате веднъж в седмицата, като се стараете течността да покрие както листата на лука, така и коренната му част.

Суроватка

Как да си засадим лук у дома (ВИДЕО)

Кромидът (Allium cepa), наричан още кромид лук или само лук, е двугодишно растение от род Лук, използвано широко в готварството. Основн...

С нея се лекуват най-вече онези зеленчуци, които са заразени с гъбична инфекция. Млечните бактерии имат способността да унищожават гъбичките, без да навредят на самия зеленчук.

Приготвянето на тази отвара не е трудно. Използва се ферментирал млечен продукт, без значение дали става въпрос за сирене, извара, кисело мляко или друг. Самата суроватка се разрежда с вода в съотношение 1:10.

Отглеждане на лук по китайски метод. Тайните на добрата реколта

С получената смес растенията се пръскат веднъж в седмицата. Само след броени дни ще забележите как лукът започва да се съживява и да придобива нормален вид.

Опитайте и дайте втори шанс на зеленчука в градината си!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com