Какво да направите, за да имате още по-красива есенна градина 

20690
Какво да направите, за да имате още по-красива есенна градина 
Снимка: iStock

Есента идва скоростно, времето застудява, а цветната градина у дома чака да бъде забелязана. Някои от цветята трябва да приберем вкъщи на топло, други да пресадим, а за трети едва сега идва момента на засаждане. 
За да имате цветна и приятна градина, която да гали погледа и сетивата, трябва да полагате грижи целогодишно. Ето и някои от октомврийските ви задачи:

Погрижете се за мушкатото

Мушкатото и сакъзите трябва да се приберат на топло, когато времето навън започне да застудява. За зоналното мушкато може и да почакате, тъй като то е по-издръжливо на ниски температури, но английското и сакъзите приберете навреме. Зоналното мушкато ще продължи да цъфти на студа, дори и да почервенеят листата му, докато другите видове биха „измръзнали“ веднага.
Има няколко начина, по които може да съхранявате тези растения. Някои цветари ги прибират в хладно, но светло помещение, без да ги подрязват. Други залагат на подрязването, старите корени оставят през зимата в помещения като мазе, а силните резници използват за вкореняване.
Където и решите да ги съхранявате, използвайте и резниците за вкореняване. Младите растения ще процъфтят и ще се развият по-бързо, отколото няколкогодишните мушката.
Вкореняването се извършва във вода или почва. Корените започват да се оформят около 6-тата седмица, а самото им отглеждане е добре да става в хладно и светло помещение, с поливане няколко пъти седмично.

За цветчета и след сланите

Познатите ни хризантеми са едни от най-използваните и отглежданите през есента, но съществуват и редица други видове цветя, които могат да добавят нови багри към цветната ни градина. 
Астрите са едни от тях. Те наподобяват маргаритките и се срещат най-вече в бял, лилав и розов цвят. Подвидовете са много – от джуджета до гиганти, а вече съществуват и хибридни астри с разнообразен цвят.
Те са многогодишни растения, които процъфтяват в края на сезона и осигуряват храна и прашец за всички пчели и насекоми, които са закъснели. 
Изключително бюджетен и красив вариант са, една астра в саксия би ви струвала грубо около 5 лева. Препоръчваме ви да заложите на алпийската разновидност. Засадете на слънчево място и се наслаждавайте на красивия резултат!

Японските анемонии са следващото ни предложение. Те са издръжливи и виреят най-добре на влажна и обогатена почва. Виреят най-добре на частична сянка, но не са капризни и ще цъфтят на пълна такава или пък изложени на слънце.
Анемонето отново е бюджетен вариант, цената е подобно на астрата, а пакет с 10 луковици ще ви струва около 4-5 лв. Може да отделите площ и да направите чудесна цветна леха с японското анемоне. Не изисква много грижи, а на височина достига до 90 см.

Не забравяйте да наторите лехите

Направете си или се сдобийте с компостер, може да използвате угнил или оборски тор, както и синтетични торове. Внесете фосфор и калий в почвата, за да я обогатите. Почиствате редовно падналите листа, а може и да практикувате сеитбооборот – смяна на местата на цветята. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com